Timo Bult Timo Bult
03/10/2020 19:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/10/2020 19:05

Bitcoin (BTC) transactiekosten stijgen met meer dan 100%, is BitMEX de reden?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) transactiekosten stijgen met meer dan 100%, was BitMEX de reden

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De transactiekosten van bitcoin (BTC) zijn de afgelopen dagen aardig gestegen en liggen nu zelfs hoger dan die van ethereum (ETH). De stijging heeft waarschijnlijk te maken met recent nieuws omtrent cryptocurrency exchange BitMEX.
De bitcoin miners pakken transacties op en verwerken ze in de Bitcoin blockchain. Iemand die een transactie met BTC wil doen moet een transactievergoeding betalen die de miner ontvangt. Hoe meer het netwerk belast wordt, hoe hoger de transactiekosten stijgen.
Ethereum kwam de afgelopen maanden veelvuldig in het nieuws vanwege hoge transactiekosten. Dit was een direct gevolg van de Decentralized Finance (DeFi) gekte. Veruit de meeste DeFi-projecten zijn namelijk op Ethereum gebaseerd en vragen dus veel van het netwerk.
Sinds het nieuws dat BitMEX een aantal serieuze aanklachten aan de broek heeft gekregen is te zien dat bitcoin nu hogere transactiekosten ziet. Afgelopen vrijdag kostte het gemiddeld $4,1 om bitcoin te versturen. Op 27 september was dit nog $1,5.
Kortom, de transcatiekosten zijn met 173% toegenomen. Een gemiddelde van $4,1 per transactie is overigens geen al te hoog bedrag. De afgelopen drie maanden lag het gemiddelde meermaals rond de $4.
Interessant is wel dat de stijgende transactiekosten samenvalt met de aanklachten tegen BitMEX. Grote hoeveelheden worden namelijk bij de exchange weggehaald doordat het onzeker is hoe de toekomst van BitMEX eruit ziet. Dit zorgt natuurlijk voor meer druk op het netwerk en dus hogere transactiekosten.
Zojuist verscheen er op Crypto Insiders een artikel over de inkomsten van ethereum miners. Die lagen in september namelijk vele malen hoger dan die van bitcoin miners. Lees hier wat hier de reden van was.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie