Timo Bult Timo Bult
13/07/2021 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2021 12:15

Bitcoin (BTC) wallet van meer dan 9 jaar oud verplaatst voor het eerst BTC

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) wallet van meer dan 9 jaar oud verplaatst voor het eerst BTC

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een Bitcoin (BTC) wallet uit het zogenaamde “Satoshi-tijdperk” is voor het eerst in meer dan 9 jaar weer actief geworden! Meer dan $20 miljoen aan de stokoude bitcoins werden naar een nieuwe wallet gestuurd.

Bitcoin bestaat inmiddels zo’n 13 jaar. De mysterieuze bedenker Satoshi Nakamoto publiceerde in 2008 het whitepaper. In 2009 werd vervolgens het genesis block gemined, het allereerste block van de Bitcoin blockchain. In 2011 nam hij afscheid van het project. Het is nog steeds onduidelijk wie hij of zij is/zijn. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het idee dat Bitcoin volledig gedecentraliseerd is en dat nu geen enkele persoon of groep onder druk gezet kan worden om wat voor reden dan ook.

Dat gezegd hebbende, de periode waarin Satoshi nog actief was noemt men ook wel het Satoshi-tijdperk. Wallets en bitcoins die in die periode zijn gemaakt komen daarom “uit het Satoshi-tijdperk.” Het is vrij zeldzaam dat dergelijke oude wallets actief worden. Van wallets die al 10 jaar niet actief zijn is het aannemelijk dat de private key kwijt is en dat de bitcoins dus voor altijd verloren zijn. Schattingen lopen uiteen, maar The New York Times stelt dat het gaat om 20% van de ongeveer 18,5 miljoen BTC die nu in omloop zijn.

Zo nu en dan duikt er toch weer eentje op. Analyseplatformen als Whale Alert zitten er direct bovenop. Door de publieke aard van de blockchain kan iedereen deze wallets goed in de gaten houden. Gisteren werd plotseling een wallet met daarop 791 BTC uit het Satoshi-tijdperk ter waarde van ongeveer $25 miljoen actief, na 9,1 jaar inactief te zijn geweest!

De wallet voerde een transactie uit van 640 bitcoins uit. Deze werden allemaal naar een nieuwe wallet gestuurd. De overgebleven 51,9 BTC staan nog steeds in de stokoude wallet.

Het komt dus zo nu en dan voor. Zo zagen we op de twaalfde verjaardig van Bitcoin nog oudere bitcoins verplaatst worden. Op 3 januari 2021 werden 20 block rewards uit 2010 verplaatst op block 664.263.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie