Kevin Schijven Kevin Schijven
11/10/2021 17:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/10/2021 17:19

Bitcoin (BTC) wordt wettelijk betaalmiddel in minstens vijf landen in 2022, zegt BitMEX CEO

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) wordt wettelijk betaalmiddel in minstens vijf landen in 2022, zegt BitMEX CEO

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

El Salvador maakte onlangs geschiedenis door het eerste land ter wereld te zijn dat een bitcoin (BTC) wet invoerde. Volgens Alexander Höptner, CEO van cryptocurrency-exchange BitMEX, zullen meer landen snel volgen.

“Mijn voorspelling is dat we tegen het einde van volgend jaar minstens vijf landen zullen hebben die bitcoin als wettig betaalmiddel accepteren. Het zullen allemaal ontwikkelingslanden zijn.”

Aldus Höptner. Volgens de CEO zullen ontwikkelingslanden als eerst bitcoin omarmen wegens drie factoren: snellere en goedkopere internationale afwikkelingen, stijgende inflatie en “politiek.”

Reguliere afwikkelingsdiensten als Western Union rekenen 10% op elke grensoverschrijdende transacties terwijl dat via bitcoin maar een fractie zou kosten. De CEO kaart aan dat internationale afwikkelingen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 23% van het bruto binnenlands product (bbp) van El Salvador.

Volgens Höptner zullen ontwikkelingslanden minder geneigd zijn om aan de status quo vast te houden. Ontwikkelingslanden hebben tientallen jaren van analyses om te zien hoe het wereldwijde financiële systeem werkt, en juist niet werkt voor hun bevolking. Ze staan machteloos tegenover monetair beleid die grote invloed heeft op hun burgers.

De invoering van de bitcoin wet in El Salvador ging gepaard met veel kritiek, maar volgens de CEO verdient de beslissing juist lof. Het experiment in het Centraal-Amerikaanse land maakt het voor andere ontwikkelingslanden gemakkelijker om een dergelijke poging te wagen. De politiek kan daar echter een positieve als negatieve invloed op hebben:

“Maar als het een realiteit is dat politiek een grote rol zal spelen bij de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel, is het ook waar dat eventuele tekortkomingen van deze leiders in de implementatiefase een bredere acceptatie van cryptocurrencies in het algemeen kunnen schaden.”

Vorige maand zeiden Edward Snowden en Charles Hoskinson, oprichter van Cardano (ADA), ook dat meer landen zullen volgen na El Salvador. Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin was minder enthousiast over de bitcoin wet.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie