Kevin Schijven Kevin Schijven
21/10/2020 13:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/10/2020 13:53

Bitcoin doorbreekt $12.000, maar futures markt toont een minder bullish beeld dan augustus

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin doorbreekt $12.000, maar futures markt toont een minder bullish beeld dan augustus

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De koers van bitcoin (BTC) doorbrak gisteren eindelijk weer de $12.000 en de prijs weet vooralsnog daarboven stand te houden. Het is inmiddels alweer bijna twee maanden geleden dat bitcoin boven de $12.000 stond.
De markt ziet er echter wellicht minder bullish uit deze keer. De zogeheten futurus funding rates staan namelijk ditmaal een heel stuk lager dan in augustus.
Perpetual futures verschillen van traditionele futures. Het zijn contracten die niet automatisch verlopen of afgewikkeld worden als traditionele contracten. Ze hebben daarom een speciaal mechanisme nodig dat bekend staat als de funding rate.
Funding rates zijn periodieke betalingen die handelaren maken gebaseerd op het verschil tussen de prijs van het perpetual contract en de prijzen op de spotmarkt. Afhankelijk van de long of short positie die een handelaar inneemt, moet hij betalen of ontvangt hij geld voor het contract.
Oftewel: als de rente positief is, betalen longposities periodiek shortposities uit. Omgekeerd, wanneer de rente negatief is, betalen shortposities periodiek longposities uit.
Volgens gegevens van analysebedrijf Glassnode staat de huidige funding rate op meerdere exchanges veel lager dan in augustus. Ondanks prijsstijging is er dus geen stijging te zien in deze funding rates, en dat tekent een minder bullish beeld dan augustus deed.
Glassnode combineert de gegevens van cryptocurrency-exchanges Binance, Bitfinex, BitMEX en Deribit. Gegevens van Skew Markets bevestigen dat dezelfde trend op de FTX en Huobi exchanges te zien is.
Er wordt in de markt gespeculeerd dat dit wellicht te maken heeft met de recente ontwikkelingen in de markt. Onder andere BitMEX wordt aangeklaagd door de Amerikaanse financiële toezichthouder. Onlangs zijn ook de cryptocurrencies van klanten op OKEx bevroren, waarschijnlijk in verband met een onderzoek van de Chinese politie. Daarnaast gaat de huidige koersstijging gepaard zonder een toename van het volume.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie