Kevin Schijven Kevin Schijven
12/01/2023 08:49 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2023 08:49

Bitcoin doorbreekt $18.000, maar gooit CPI vandaag roet in het eten?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stijgt iets ondanks hogere CPI, grote beweging kan nog volgen

Foto: TZIDO SUN/Shutterstock

Ondanks dat veel analisten waarschuwen dat dit snel kan om draaien, blijft het hernieuwde positieve sentiment vooralsnog aanhouden. De gehele crypto markt kleurt weer groen en zet de recente rally voort. Bitcoin (BTC) hield gisteren rond $17.400 stand en begon tegen de avond weer flink te stijgen.

Kort na middennacht maakte bitcoin een flinke sprong en doorbrak zelfs de $18.000. De koers piekte vervolgens rond $18.300 en tikte op sommige beurzen bijna $18.400 aan. Gedurende nacht zakte de koers weer iets en is momenteel zoekend naar support en een higher low. De BTC prijs komt op het moment van schrijven uit op $18.110 op Binance en €16.840 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 4% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 48%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $349 miljard en de dominantie op 39,5%. De Fear & Greed Index komt uit op 30 (Fear).

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin short squeeze en hash rate op all-time high

De stijging van bitcoin ging afgelopen nacht gepaard met een flinke short squeeze. $52 miljoen aan short posities werden geliquideerd in ongeveer twee uur, meldt On-Chain College. Het is een teken dat veel investeerders nog zeer bearish zijn.

Daarnaast valt het Dylan LeClair op dat de bitcoin hash rate, de totale rekenkracht van het netwerk, weer terug rond de all-time high zit. Dat verhoogt echter weer de druk op miners en deze druk ligt door de lage koers en hoge kosten al heel hoog. LeClair voegt daaraan toe dat de bitcoin reserves van miners inmiddels bijna op zijn.

Advertentie

Wat gaat CPI vandaag met de BTC koers doen?

Deze relief, of bearmarkt, rally is sinds de jaarwisseling ook terug te zien op andere financiële markten. Er wordt gespeculeerd dat de angst omtrent het beleid van de Federal Reserve iets is afgenomen. De angst schoot er in december namelijk weer flink terug in toen de Fed toch meer hawkish klonk dan verwacht.

Daarom kan de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), die later vandaag wordt gepubliceerd, weer een grote invloed hebben op de koersen. Als de inflatiecijfers hoger uitkomen dan verwacht, dan is de kans groot dat de Fed toch de touwtjes strakker aantrekt en de angst er weer in schiet. Pakken de cijfers lager uit dan verwacht, dan verlicht dit misschien verder de druk en zien we deze rally nog iets verder voortzetten. De inflatiecijfers worden om 14:30 Nederlandse tijd gepubliceerd.

Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Veel analisten blijven bearish over bitcoin koers

Ondanks de recente rally, waarschuwen veel analisten dat we nog altijd in een bearmarkt zitten. Ook de analisten van Crypto Insiders zien twee verschillende scenario’s waar bitcoin mogelijk nog een flinke duik maakt op de middellange termijn. Il Capo of Crypto blijft bij zijn bearish voorspelling dat bitcoin binnenkort naar $12.000 kan zakken.

Analist Ali Martinez meldt dat bitcoin tijdens de vorige twee bearmarkten support vond rond het Proof of Work prijsmodel. Deze ligt momenteel rond $12.500.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie