Kevin Schijven Kevin Schijven
25/06/2020 17:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/06/2020 17:12

Bitcoin en cryptocurrency ter waarde van €13 miljoen buitgemaakt bij Australiërs in 2019

Australische investeerders hebben in 2019 meer dan $21 miljoen AUD verloren, oftewel €13 miljoen, aan cryptocurrency scams. Dat meldt de Australische financiële toezichthouder, de Australian Competition & Consumer Commission (ACCC), in een nieuw rapport gepubliceerd op 22 juni.
De ACCC ontving 1.810 meldingen van fraude omtrent cryptocurrencies vorig jaar, een verviervoudiging ten opzichte van 2018. De meeste meldingen werden door Australiërs die tussen 25 en 34 jaar oud zijn gemaakt. Tevens meldt het rapport dat de meeste scams zogenaamde Ponzi-fraudes zijn waarbij geen echte cryptocurrency bij betrokken is.
De ACCC meldt verder dat bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies steeds populairder worden onder oplichters:

Oplichters schakelen over naar modernere betaalmethoden, die vaak moeilijker te volgen zijn dan traditionele. De anonimiteit van niet-gereguleerde cryptocurrencies en andere real-time betalingskanalen belemmert de mogelijkheid om geld terug te vorderen of oplichters te identificeren.

Hoewel de meeste mensen nog steeds bankbetalingen gebruiken, vormen bitcoin en andere betaalmethoden nu de drie belangrijkste manieren waarop oplichters geld ontvangen.

Het rapport meldt dat Cloud mining, het verkopen van hashing power van blockchain-netwerken, een nieuwe vorm is waar misbruik van wordt gemaakt door oplichters. Ook benoemt het rapport de beruchte Facebook advertenties als een populaire methode.
In totaal (dus niet alleen omtrent crypto) verloren Australische investeerders $61,8 miljoen AUD (€38 miljoen) in 2019, een toename van bijna 60 procent tegenover 2018. Daarnaast meldt de ACCC dat er tussen 2009 en 2019 $2,5 miljard AUD (€1,5 miljard) verloren is aan fraude.


Naast de groeiende hoeveelheid crypto-scams, meldt de ACC ook een enorme toename in fraude omtrent zakelijke e-mails, een stijging van 120% naar $132 miljoen AUD (€80 miljoen).


Onlangs kwam naar buiten dat scams die de gelijkenis van Tesla en SpaceX CEO Elon Musk misbruiken $2 miljoen buit hadden gemaakt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie