Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) scams met Elon Musk halen $2 miljoen binnen in twee maanden

Scams met bitcoin (BTC) adressen die eruitzien alsof ze van Elon Musk zijn, de CEO van Tesla en SpaceX, hebben zo’n $2 miljoen gestolen van mensen in minder dan twee maanden. Dat meldt een artikel van ZDNet op 19 juni.

- Advertentie -

Alhoewel bitcoin scams al een langere tijd bestaan, is dit weer een nieuwe vorm, blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Adaptiv. In deze nieuwe scam wordt gebruik gemaakt van zogeheten vanity adressen die er als volgt uit kunnen zien:

1MuskPsV7BnuvMuHGWmmXUyXKjxp3vLZX6 of 1ELonMUsKZzpVr5Xok8abiXhhqGbdrnK5C.

Dit zou adressen extra geloofwaardig maken in de ogen van onervaren gebruikers, zegt Justin Lister, CEO van Adaptiv. Hij meldt dat meer dan 214 bitcoins zijn verstuurd naar 67 van dit soort adressen sinds eind april.

Het overgrote deel van deze adressen werden geadverteerd via YouTube livestreams, meldt ZDNet. In dit soort filmpjes worden kijkers enorme rendementen beloofd als ze hun bitcoin opsturen. De neppe livestreams beweren dat ze goedkeuring van Musk hebben ontvangen om mensen te overtuigen van hun betrouwbaarheid.

Niet alleen Elon Musk en YouTube

Daarnaast meldt ZDnet dat het niet alleen om Musk en YouTube gaat. Dergelijke scams zijn ook gevonden op Twitter, Facebook, Instagram en TikTok, die zogenaamd de goedkeuring van Bill Gates en Mark Zuckerberg hebben. De nieuwste vorm van deze scam is een neppe livestream over de Playstation 5, die The Nigerian onlangs tegenkwam:

111.000 mensen kijken naar een neppe Playstation 5 livestream, ontworpen om bitcoin te stelen door te beloven het te verdubbelen. Het adres toont tot nu toe nog geen transacties. Hoe vliegt dit in godsnaam onder de radar van YouTube?

Het is niet voor het eerst dat de gelijkenis van bekendheden misbruikt wordt voor bitcoin scams. Vorig jaar werden dergelijke advertenties, maar dan zonder vanity adressen, massaal op Facebook geplaatst met de gelijkenis van bekende Nederlanders als Humberto Tan, Jort Kelder en John de Mol. De Mol klaagde vervolgens Facebook aan en kreeg zijn gelijk van de rechter.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.302,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.899,82 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€9.355,64 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.375,10 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.417,08 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.302,00 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.899,82 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€9.355,64 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.375,10 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.417,08 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers bullish scenario en een toevlucht in goud?

In deze bijzondere tijd is er absoluut ook een bullish scenario te bedenken voor de bitcoin koers. Waar er op dit moment maar geld...