Koop nu het goedkoopst bitcoin bij Bitvavo

Facebook moet van rechter neppe bitcoin (BTC) advertenties met John de Mol verwijderen

Facebook moet voortaan nepadvertenties voor bitcoin (BTC) die zogenaamd aangeprezen worden door TV-producent John de Mol van het platform verwijderen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding op 11 november.

Op Facebook verschenen al enige tijd advertenties met de gelijkenis van De Mol en andere bekende Nederlanders waarin reclame werd gemaakt om bitcoin te kopen.

- Advertentie -

De advertenties zijn echter nep: de adverteerders hebben geen toestemming van de BN’ers en de slachtoffers ontvingen nooit bitcoin of hun geld terug. In april zei de Fraudehelpdesk dat slachtoffers al zo’n 1,7 miljoen euro aan schade gemeld hebben.

De Mol eiste dat Facebook deze advertenties zou verwijderen van het platform, maar Facebook gaf hier geen gehoor aan. Het bedrijf zei dat het technisch vrijwel onmogelijk is en dat het zich al inspant tegen dergelijke nepadvertenties. De Mol spande vervolgens in mei de rechtszaak aan.

De voorzieningenrechter stelt De Mol in het gelijk en onderbouwt zijn oordeel met het volgende:

Het argument van Facebook dat het slechts een neutraal doorgeefluik van informatie is en daarom überhaupt niet verplicht kan worden gesteld om op te treden, gaat in dit geval niet op. Daarvoor speelt het bedrijf ten aanzien van advertenties, die het primaire verdienmodel van Facebook vormen, een te actieve rol.

De rechter oordeelt dus dat Facebook wél in staat is dergelijke advertenties te verwijderen. Hoe Facebook dat precies wil doen mag het bedrijf zelf bepalen. Facebook wordt niet gedwongen dergelijke adverteerders “voor altijd” te weren, die eis gaat iets te ver volgens de rechter.

Tevens eist De Mol dat Facebook “identificerende gegevens” vrijgeeft van de adverteerders. Ook hier gaat de rechter in mee.

Facebook krijgt vijf dagen de tijd om de advertenties te verwijderen en deze voortaan van de website te weren. Lukt dat niet, dan krijgt het bedrijf een boete van 10.000 euro per dag die op kan lopen tot een maximum van 1 miljoen euro. Als Facebook erin faalt om de gegevens van de adverteerders te verstrekken kan dat het bedrijf nog eens 100.000 euro kosten.

De Mol zegt in een schriftelijke reactie dat hij blij is met de rechterlijke uitspraak:

Ik mag hopen dat deze uitspraak voor Facebook aanleiding is om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, waardoor onschuldige mensen niet meer met de nepbitcoinadvertenties kunnen worden opgelicht.

Ik hoop bovendien dat niet alleen ik, maar ook alle andere bekende Nederlanders die zijn misbruikt voor deze nepadvertenties profijt gaan hebben van deze uitspraak en de opgedane kennis. Mijn juridisch adviseurs en ik zullen nauwlettend volgen of Facebook nu ook daadwerkelijk snel maatregelen neemt tegen dit bedrog.

Andere BN’ers waarvan de gelijkenis werd gebruikt zijn onder andere Alexander Klöpping, Humberto Tan, Matthijs van Nieuwkerk en Ruud Feltkamp. De advertenties zagen er vaak uit als nieuwsberichten van de NOS. In augustus bleek door onderzoek van Brandpunt+ dat deze adverteerders honderden euro’s per slachtoffer verdienen.

Facebook meldt dat het de uitspraak goed zal bestuderen en dat het ook in eigen belang is om deze misleidende advertenties te verwijderen. Daarnaast meldt het bedrijf dat het binnenkort een online meldformulier beschikbaar zal stellen waarmee slachtoffers gerichter melding van nepadvertenties kunnen maken.

Crypto Insider David heeft weer een gloednieuwe technische analyse online staan! Lees zijn wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse, dit keer met de titel “De stier komt eraan!”, nu!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€11.174,00 Kopen
1
SATOS
Reviewed
€11.144,80 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€11.206,20 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.209,50 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€11.222,20 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.144,80 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.174,00 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€11.206,20 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.209,50 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€11.222,20 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin bulls zetten door!

Daar was 'ie dan, de expansie van de beweging die afgelopen 8 oktober werd ingezet. Alle ingrediënten zijn momenteel aanwezig om de bitcoin koers...