Koop nu het goedkoopst bitcoin bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) fraude met BN’ers: Tussenpersoon verdient €530 per slachtoffer

In april van dit jaar schreven we over frauduleuze internetadvertenties met daarop bekende Nederlanders waarmee slachtoffers worden overgehaald om in bitcoin (BTC) te investeren via louche bedrijven. Destijds werd er voor €1,7 miljoen aan schade gemeld. Uit onderzoek van Brandpunt+ blijkt nu dat de tussenpersonen honderden euro’s per slachtoffer verdienen.

Zes bedrijven zouden zich volgens Brandpunt+ bezighouden met het online zetten van advertenties met daarop BN’ers. Wanneer een nietsvermoedend persoon op deze advertentie klikt wordt hij of zij doorverwezen naar een pagina met daarop een soort klantenservice.

- Advertentie -

crypto_insiders_telegram_bannerDeze klantenservice probeert het slachtoffer vervolgens in een telefoongesprek over te halen om geld in te leggen. Dit ingelegde geld ziet het slachtoffer vervolgens niet meer terug.

De tussenpersonen die deze telefoongesprekken uitvoeren verdienen volgens Brandpunt+ maar liefst $600, of ongeveer €530, per slachtoffer dat zij over weten te halen. De bedrijven achter de praktijken verdienen op hun beurt maar liefst $3.000, of ongeveer €2.700, per slachtoffer.

Uit het onderzoek van Brandpunt+ kwam naar voren dat zes bedrijven in Nederland zich aan dergelijke praktijken schuldig maken, waaronder Clicldealer, Crypto7 en VIP Response. Dit laatste bedrijf is gevestigd in Utrecht.

Omdat het om een netwerk van affiliates gaat is het lastig om een echte schuldige aan te wijzen. Wanneer er iets fout gaat wijzen de duizenden affiliates en honderd callcenters naar elkaar, bewerend dat zij geen weet hebben van de oplichtingspraktijken met nepnieuwsadvertenties.

De advertenties zijn te zien op grote platformen als Facebook en Nu.nl. In juni van dit jaar besloot John de Mol, een van de BN’ers die op de advertenties te zien is, Facebook aan te klagen in reactie op de oplichtingspraktijken.

Heb je maandag de laatste koersanalyse van onze analist David gemist? Klik dan hier om deze alsnog te lezen!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€11.197,00 Kopen
1
SATOS
Reviewed
€11.167,20 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.219,60 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€11.224,80 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€11.241,70 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.167,20 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.197,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.219,60 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€11.224,80 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€11.241,70 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin bulls zetten door!

Daar was 'ie dan, de expansie van de beweging die afgelopen 8 oktober werd ingezet. Alle ingrediënten zijn momenteel aanwezig om de bitcoin koers...