Ivo Melchers Ivo Melchers
11/01/2024 15:53 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2024 14:45

Bitcoin ETF goedkeuring stuit op stevige kritiek van diverse fronten

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF goedkeuring stuit op stevige kritiek van diverse fronten

Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock

Gisteravond is de adoptie van Bitcoin (BTC) tot een hoger niveau getild. Maar liefst elf Bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn namelijk goedgekeurd om verhandeld te worden in de Verenigde Staten. Terwijl het gros van de markt vol extase het openen van de Amerikaanse markt afwacht, zijn er ook kritische stemmen die liever afstand nemen van een dergelijk beursfonds.

Bitcoin-land staat al 40% in de plus, terwijl president herkozen wordt
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Niet iedereen verwelkomt Bitcoin ETF

SEC-commissaris Caroline Crenshaw – een van de twee commissarissen die de introductie van een Bitcoin beursfonds probeerde tegen te houden – schreef gisteren in een verklaring dat de stap van de SEC ‘’ondeugdelijk’’ en ‘’historisch ongegrond’’ was.

“Ik maak me zorgen dat deze producten de markten zullen overspoelen en terecht zullen komen op de pensioenrekeningen van Amerikaanse huishoudens die het zich het minst kunnen veroorloven om hun spaargeld te verliezen aan de fraude en manipulatie die overheersend lijken te zijn op de spot bitcoinmarkten en die een impact zullen hebben op de ETP’s,” zo schreef Crenshaw.

Crenshaw is niet de enige die fel tegen de komst van Bitcoin beursfondsen staat. Better Markets, een non-profit economische organisatie, staat al langer bekend als een uitgesproken tegenstander van Bitcoin ETF’s.

Vorige week diende Better Markets nog een commentaarbrief in bij de SEC, waarin ze probeerden te voorkomen dat een dergelijk fonds zijn intrede zou doen op de Amerikaanse markt.

Logischerwijs werd de massa-goedkeuring van gisteren niet met open armen ontvangen door Better Markets. Gisteren liet Better markets dan ook een statement los waarin de toezichthouder een berk kritiek over zich heen kreeg. Better Markets refereert naar een ‘’historische fout’’ die ‘’niet alleen crypto roofdieren zal loslaten op tientallen miljoenen investeerders en gepensioneerde, maar waarschijnlijk ook de financiële stabiliteit zal ondermijnen”.

Tegen de Bitcoin ethos

Ook binnen de Bitcoin gemeenschap zijn er enkelen die minder verheugd zijn met de komst van Bitcoin beursfondsen. Voor fervente Bitcoiners staat het concept namelijk haaks op het basisprincipe van Bitcoin: decentralisatie.

Het ‘be your own bank’ principe verliest namelijk zijn kracht middels een ETF, je bezit immers niet zelf daadwerkelijk bitcoins. Het gros van de Bitcoin investeerders ziet hier het voordeel van in; het verhoogt namelijk de toegankelijkheid voor zowel particuliere als institutionele investeerders. Sommifge fanatieke aanhangers beweren echter dat Bitcoin een deel van zijn identiteit heeft verloren.

Crypto-onderzoeker Chris Blec liet op X weten dat de goedkeuring van Bitcoin ETF’s naar zijn mening ‘’onvermijdenlijk heel slecht uit zal pakken voor de decentralisatie van Bitcoin’’.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie