Robin Hazekamp Robin Hazekamp
10/01/2024 21:54 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:26

Bitcoin ETF’s goedgekeurd, koers reageert volatiel

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Breaking: Bitcoin ETF’s goedgekeurd, crypto koersen reageren heftig

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Eindelijk is het zover! In een historische wending heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vandaag meerdere spot bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF) goedgekeurd. Dat blijkt uit een officieel document van de SEC en bronnen bij fondsbeheerder Grayscale.

Dit is het moment waar velen in de crypto-gemeenschap jaren op hebben gewacht. Wat betekent deze goedkeuring precies en wat is een spot bitcoin-ETF eigenlijk?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s goedgekeurd

In ieder geval de aanvragen van ARK Invest & 21Shares, Bitwise, Invesco Galaxy, WisdomTree, Valkyrie, BlackRock, VanEck, Fidelity, Hashdex, Franklin Templeton en Grayscale zijn vandaag door de SEC goedgekeurd.

De SEC heeft de ETF’s toegang verleend om op alle nationale exchanges te worden verhandeld. Coinbase zal fungeren als zogeheten custodian voor de meeste fondsen, wat inhoudt dat de crypto exchange de bitcoins zal beheren voor de vermogensbeheerders. Hoogstwaarschijnlijk kunnen de ETF’s morgenmiddag al verhandeld worden, wanneer de Amerikaanse markt opent.

Advertentie

Wat is een spot bitcoin ETF?

Een spot bitcoin-ETF is een beursgenoteerd fonds dat direct investeert in bitcoin. In tegenstelling tot derivaten of futures, volgt een spot ETF de daadwerkelijke prijs van bitcoin. De fondsbeheerder moet daadwerkelijk bitcoin kopen wanneer een investeerder aandelen in het fonds koopt.

Beleggers kunnen via een spot bitcoin-ETF indirect in bitcoin investeren zonder zich zorgen te hoeven maken over het veilig opslaan van de crypto.

Dit maakt bitcoin voor een breder publiek toegankelijker om in te investeren, en opent de deur voor institutionele investeerders in de VS.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Impact op BTC beleggers en de crypto markt

Het proces heeft jaren geduurd. De Amerikaanse toezichthouder wees altijd alle aanvragen af door zorgen over fraude en marktmanipulatie.

Veel vermogensbeheerders hadden de hoop al opgegeven. Daar kwam verandering in toen BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, vorig jaar besloot om mee te doen met de race.

De goedkeuring van een spot bitcoin-ETF wordt gezien als een grote stap vooruit voor de crypto-industrie.

Het biedt institutionele en particuliere beleggers een veilige en gereguleerde manier om in bitcoin te investeren. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar bitcoin, wat mogelijk de prijs ten goede komt.

Bovendien kan het de deur openen voor meer crypto-gerelateerde producten en diensten op de reguliere financiële markten. Het is een teken van toenemende acceptatie en legitimiteit van crypto in het algemeen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin en crypto koersen reageren op ETF nieuws

De goedkeuring van een spot bitcoin-ETF kan een onmiddellijke reactie op de koersen teweegbrengen.

Historisch gezien hebben belangrijke aankondigingen en goedkeuringen in de crypto-wereld geleid tot snelle en volatiele marktbewegingen. Beleggers en handelaren zullen nauwlettend de markt volgen om te zien hoe deze reageert op het nieuws.

Nadat het nieuws bekend werd gemaakt daalde bitcoin opvallend genoeg direct. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo 41.800 euro. De komende uren zullen spannend worden om te zien hoe de BTC prijs op de langere termijn gaat reageren.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie