Robin Hazekamp Robin Hazekamp
22/06/2023 12:30 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2023 12:30

Oorlog in crypto land deel 1: Wat is de machtige SEC?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

Het crypto nieuws staat er vol mee: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft meerdere grote crypto exchanges aangeklaagd. De beursplatformen worden onder andere ervan beschuldigd zonder vergunning te handelen in ‘effecten.’ 

De koersen lijden eronder en de exchanges nemen allerlei maatregelen. Documenten worden naar boven gehaald en experts roepen tegenstrijdige beweringen. Bedrijven kampen met onduidelijke regelgeving en de situatie wordt na verloop van tijd steeds verwarrender. Deze serie artikelen dient als opheldering voor onze lezers. Als eerste in de serie nemen we onder de loep: wat is eigenlijk de machtige SEC?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is de machtige SEC?

De Securities and Exchange Commission, kortweg SEC, is een Amerikaanse overheidsinstantie. De SEC overziet meerdere financiële sectoren van de Verenigde Staten, waaronder de aandelenmarkt. De organisatie heeft als doel om Amerikaanse burgers te beschermen voor financieel zwaar weer door de verschillende financiële sectoren eerlijk en transparant te houden. 

De SEC werd opgericht na de beurskrach van 1929, waarbij de hele aandelenmarkt instortte. Door de crash landde de Amerikaanse economie op zijn gat, met wereldwijde gevolgen. Het liet de hoge heren zien dat er een toezichthouder voor de aandelenmarkt dringend nodig was, zodat zoiets nooit meer kon gebeuren.

Vandaag de dag heeft de SEC verschillende functies. Volgens de website heeft de SEC de bevoegdheid om regels en voorschriften vast te stellen voor verschillende onderdelen van de financiële sector. Naast de regulerende rol is de SEC verantwoordelijk voor het handhaven van de wetten voor de aandelenmarkt. Indien een bepaald bedrijf zich niet aan de voorschriften houdt, is de SEC bevoegd om een dergelijk bedrijf aan te klagen en boetes uit te delen.

Advertentie

De houding van de SEC tegenover de crypto industrie

De SEC wordt veelal gezien als een organisatie met een vijandige blik jegens de crypto-industrie. Een groot deel van de crypto gemeenschap is van mening dat de SEC momenteel meer kwaad doet dan goed. De SEC heeft jarenlang geweigerd de Amerikaanse crypto-industrie opheldering te geven over de regels.

In plaats van dat de SEC voor opheldering zorgt, klaagt het bedrijven aan omdat zij de regels zouden hebben overtreden. Er loopt al enige tijd een discussie welke bevoegheden de SEC heeft jegens de crypto-industrie. De SEC zelf is van mening dat de meeste crypto “effecten” zijn en daarom onder het toezicht van de waakhond vallen. Wat dit precies inhoudt, komen we in deel twee op terug.

Ondertussen zorgt de aanval van de SEC op de sector voor dalende koersen en verliezen beleggers veel geld. Er lijkt weinig sprake te zijn van investeerdersbescherming. Daar komt bij dat de SEC niet tijdig ingreep waar dat wel nodig was, bijvoorbeeld met de val van FTX. Het ingestorte beursplatform sjoemelde namelijk met klantentegoeden.

Dit zorgt in de crypto industrie voor veel frustratie, zeker als de beschuldigingen subjectief lijken te zijn en soms zelfs ongegrond. Het leidt tot verhuizingen van bedrijven uit de VS naar bijvoorbeeld Hong Kong. Een groot kritiekpunt is de enorme invloed die de SEC heeft, zelfs buiten de VS. Vooral Gary Gensler, door Biden aangewezen als hoofd van de SEC, krijgt veel kritiek. De memecoins ‘Fuck Gary Gensler’ (FKGARY) en ‘Stupid Egotistical Cocksuckers’ (SEC) zijn hard in waarde gestegen. Gensler brengt volgens crypto exchange Coinbaseonherstelbare schade” toe aan de Amerikaanse crypto industrie. 

Cryptoreus wil verdienen aan de bitcoin ETF hype, lanceert nieuwe tak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

De SEC tegenover ETF’s

Daarnaast maakt de SEC zichzelf ook niet populair door iedere aanvraag voor een exchange-traded fund (ETF) voor een spot bitcoin (BTC) af te wijzen. ETF’s zijn beursgenoteerde fondsen waarvan de markt hoopt dat het nieuw geld naar de sector kan aantrekken. Door te investeren in een ETF hoeft men geen bitcoin zelf te bewaren.

Echter heeft de SEC alle dergelijke ETF aanvragen afgewezen. De toezichthouder acht de markt te gevoelig voor manipulatie. Ook dit leidt tot veel frustratie in de industrie. In het verloop van de jaren is de SEC veranderd van een goedaardige waakhond tot een wantrouwende blaffer. Een omslag in beleid met meer diplomatiek is zeer gewild, maar wanneer dat er gaat komen is helaas nog maar de vraag. 

Toch diende deze week Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, een nieuwe aanvraag voor een bitcoin-ETF in. Sindsdien hebben meerdere grote spelers ook een aanvraag ingediend. Er lijkt weer hoop te zijn, maar of de SEC ditmaal een dergelijk product goedkeurt, is ook nog maar de vraag.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie