Simon Bosch Simon Bosch
17/06/2023 13:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2023 13:00

Waarom de Bitcoin ETF van Blackrock mogelijk wel goedgekeurd wordt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto munt stijgt hard door nepnieuws over Blackrock overname

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

De crypto-industrie in de Verenigde Staten wacht al jaren op een exchange-traded fund (ETF) voor bitcoin (BTC), om precies te zijn op een fonds dat gebaseerd is op ‘echte’ bitcoins. Maar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nog geen enkel fonds met zo’n structuur goedgekeurd. Daar kan binnenkort verandering in komen.

Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners
Bitcoin Runes domineert BTC netwerk: een uitkomst voor miners

BlackRock maakt kans op spot bitcoin ETF

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft namelijk bij de SEC een aanvraag ingediend voor een bitcoin-ETF. Dit bedrijf is zó belangrijk dat de SEC tot dusver slechts één keer in het verleden een ETF-aanvraag van BlackRock heeft afgewezen. Dat was in 2014, omdat BlackRock niet transparant wilde zijn over welke activa er in het fonds zouden zitten.

Dat voorspelt veel goeds voor BlackRocks poging – in theorie in ieder geval. Want het gaat niet om zomaar een aanvraag, het bedrijf wil namelijk een spot-ETF voor bitcoin. In veel andere landen was dit wellicht niet zo’n probleem geweest. In Australië, Italië en Canada bestaan dergelijke fondsen gewoon, ook in Nederland.

Met name de Amerikaanse SEC vormt dus een obstakel. Er zijn al talloze aanvragen geweest, maar ze werden allemaal afgewezen. De SEC noemde vooral marktmanipulatie als reden. Volgens de SEC worden Coinbase en andere crypto exchanges niet gereguleerd als fatsoenlijke beurzen. Daarom heeft de SEC onlangs zowel Binance als Coinbase aangeklaagd: ze zouden zich immers niet aan de regels houden.

Advertentie

Bitcoin futures fondsen zijn niet zo gewild

Als alternatief heeft de SEC al wel fondsen op basis van bitcoin-futurescontracten goedgekeurd. Deze contracten hebben ‘echte bitcoins’ als onderliggende waarde. Toch is dit type ETF niet ideaal, want ze worden namelijk actief beheerd. Ze vragen doorgaans ook een jaarlijkse commissie van een procent of twee om operationeel te blijven.

Ook hebben futurescontracten een verloopdatum. Dat betekent dat ze na moeten worden ‘doorgerold’ naar het contract van bij uitstek de eerstvolgende maand. Deze contracten worden tegen die tijd vaak verhandeld tegen een hogere prijs die afwijkt van de spot-prijs op de crypto exchanges. Beursfondsen op basis van futures presteren daardoor slechter dan fondsen die gewoon de spot-prijs weerspiegelen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin spot-ETF kan zonder manipulatie

CoinRoutes’ CEO en medeoprichter Dave Weisberger verklaarde aan CoinDesk dat de SEC zich eigenlijk helemaal geen zorgen hoeft te maken over marktmanipulatie. BlackRock wil namelijk samenwerken met zowel Coinbase als Kraken voor het citeren van de bitcoin-prijs voor de ETF. Deze exchanges hebben relatief veel liquiditeit, wat betekent dat de prijs niet snel af zal wijken van de prijzen op andere cryptobeurzen.

Ook is de handelsinformatie van beide partijen volledig openbaar. Dat maakt het extra lastig om überhaupt de markt te manipuleren zonder dat het te zien is door de SEC. Om het nog betrouwbaarder te maken wil BlackRock samenwerken met Coinbase voor het opslaan van de onderliggende coins. Coinbase is een gekwalificeerde custodian, wat betekent dat het deze rol zou mogen innemen.

Nog belangrijker is dat BlackRock een extra afspraak heeft gemaakt met Nasdaq, de beurs waar de ETF op zal worden verhandeld. Met een zogenaamde ‘Surveillance-sharing agreement’ krijgt Nasdaq het recht om alle informatie omtrent activiteit van investeerders in het fonds op te vragen. Zo kan het voorkomen dat BlackRock en andere betrokkenen de markt met dit fonds kunnen manipuleren.

Combineer dat met het feit dat de SEC nog maar één keer ‘nee’ heeft gezegd tegen de financiële reus, en de kans lijkt ditmaal groter op een goedkeuring. Dat zou uitstekend nieuws zijn voor grote investeerders, want zo zou de bitcoin-markt opeens toegankelijk worden voor de rest van de financiële industrie, waaronder aan pensioenfondsen. Dat zou veel nieuw geld naar de markt toe trekken.

Toch moeten we een slag om de arm houden. De inmiddels beruchte Amerikaanse beleidsmaker heeft namelijk nog geen enkele spot-ETF voor bitcoin goedgekeurd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie