Timo Bult Timo Bult
20/11/2020 10:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2020 10:44

'Bitcoin (BTC) is een opslag van waarde', SEC voorzitter legt uit waarom Bitcoin ETF's werden afgekeurd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'Bitcoin (BTC) is een opslag van waarde', SEC voorzitter legt uit waarom Bitcoin ETF's werden afgekeurd

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) is volgens velen nog altijd een van de belangrijkste factoren die een stijging van de bitcoin prijs kan veroorzaken. Veel institutionele investeerders zouden via deze weg de markt kunnen betreden. Het probleem is dat de Securities and Exchange Commission (SEC) al 9 ETF aanvragen heeft afgekeurd.
Een ETF is een fonds dat in aandelen op traditionele beurzen wordt verhandeld. Een van de voornaamste argumenten van de Amerikaanse toezichthouder om aanvragen voor zo’n fonds af te keuren, is dat er niet genoeg gedaan kan worden tegen marktmanipulatie. De voorzitter van de SEC, Jay Clayton, gaf onlangs meer details over de reden waarom nog geen enkele ETF is goedgekeurd.
In een aflevering van CNBC’s Squawk Box vertelt Clayton dat de SEC bitcoin ziet als “een betaalystseem en opslag van waarde,” en dus niet als effect:

“We hebben vastgesteld dat bitcoin geen effect was, maar veel meer een betalingsmechanisme en opgeslagen waarde,”


De Bitcoin community benadrukt vooral de belangrijke uitspraak van de voorzitter dat bitcoin “een opslag van waarde” is. Het wordt hiermee op gelijke voet gezet als andere veilige havens zoals goud. Clayton vertelde daarnaast waarom hij denkt dat bitcoin zo populair is:

“Onze huidige betalingsmechanismen – hebben inefficiënties, die inefficiënties zijn de dingen die de opkomst van bitcoin stimuleren.”

Clayton treedt eind dit jaar af en de hoop is dat zijn opvolger anders denkt over Bitcoin. Een ETF blijft namelijk nog altijd een van de aantrekkelijkste manieren om in bitcoin te investeren voor institutionele beleggers. Zo hoeven zij weinig moeite te doen om bitcoin te kopen aangezien zij de BTC niet zelf hoeven te bezitten.
Dit brengt voordelen met zich mee. Grote investeerders hoeven zich hiermee niet bezig te houden met de beveiliging van hun bitcoins. Daarnaast kan men shortposities openen op de aandelen van deze ETF’s. Kortom, dit zou potentieel veel nieuwe beleggers aan kunnen trekken.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie