Kevin Schijven Kevin Schijven
11/07/2022 16:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/07/2022 16:16

Bitcoin ETF komt pas over 2 jaar door Grayscale SEC rechtszaak

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
CEO de Grayscale: optimista ante demanda contra la SEC por Bitcoin ETF

Foto: K.unshu/Shutterstock

Een exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds, voor bitcoin (BTC) in de VS is mogelijk nog twee jaar verwijderd. De nieuwe rechtszaak met de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), kan namelijk zo lang nog duren.

Bitcoin breekt uit boven de $70.500, gaan we verder stijgen?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Grayscale klaagt SEC aan omtrent bitcoin-ETF

Grayscale Investments, de enorme cryptocurrency vermogensbeheerder, wil van zijn populaire bitcoin fonds (GBTC) een ETF maken. Daar is erg veel steun voor en de (Amerikaanse) markt wacht al jaren met smacht op de komst van een dergelijk fonds.

Een bitcoin-ETF maakt het voor beleggers een stuk toegankelijker en gemakkelijker om in BTC te investeren. Dat geldt vooral voor Amerikaanse institutionele beleggers, die vaak geen BTC op de sportmarkt mogen kopen.

Echter blijft de SEC alle aanvragen voor een spot bitcoin-ETF afkeuren, ook al heeft de toezichthouder inmiddels meerdere futures bitcoin-ETF’s goedgekeurd.

Grayscale is er klaar mee. Het bedrijf sleept de SEC voor de rechter na de meest recente afwijzing van zijn aanvraag. De CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, zei dat hij “diep teleurgesteld” is in de SEC. Hij is van mening dat SEC de aanvraag oneerlijk en inconsistent behandelt.

Advertentie

Bitcoin-ETF rechtszaak kan nog twee jaar duren

Grayscale heeft op 8 juli een nieuw interview op zijn website geplaatst met Craig Salm, hoofdjurist van de vermogensbeheerder. Hij beantwoordt hierin enkele belangrijke vragen over de rechtszaak.

De SEC staat futures bitcoin-ETF’s toe zijn omdat deze gebaseerd zijn op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Volgens de SEC voldoet de CME als reguliere beurs aan eisen omtrent regelgeving en surveillance.

Grayscale vindt dit onderscheid echter compleet onzinnig, aangezien een futures bitcoin-ETF, net als een spot bitcoin-ETF, op dezelfde onderliggende markt is gebaseerd. Het bedrijf noemt de afkeuring van de SEC dan ook “oneerlijke discriminatie” en een schending van de Administrative Procedure Act (APA) en de Securities Exchange Act van 1934.

Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe lang gaat deze rechtszaak duren? Salm is onzeker over de timing. Gezien hoe lang federale rechtszaken duren, kan dit ergens tussen de 12 maanden en twee jaar zijn, zegt Salm. Dat kan korter zijn, maar ook langer zijn.

Dat zou dus kunnen betekenen dat een bitcoin-ETF op de Amerikaanse markt wellicht nog ruim twee jaar kan duren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie