Ivo Melchers Ivo Melchers
18/06/2023 08:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2023 08:00

Bitcoin ETF van BlackRock en Grayscale Bitcoin Trust: dit zijn de verschillen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grootste vermogensbeheerder ter wereld wil bitcoin beursfonds lanceren

Foto: ThomasAFink / Shutterstock.com

Deze week kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, een poging waagt om een op spot-gebaseerde Exchange Traded Fund (ETF) voor bitcoin (BTC) op de Amerikaanse markt te krijgen. Het heeft namelijk een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC), die tot dusver alle aanvragen voor een spot bitcoin ETF heeft afgewezen.

Om precies te zijn heeft de iShares-eenheid van BlackRock een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse financiële toezichthouder voor de oprichting van een iShares Bitcoin Trust. Velen zullen bij het horen van deze benaming meteen denken aan het bitcoin fonds van Grayscale, genaamd Grayscale Bitcoin Trust Fund (GBTC). Wat is het verschil precies tussen deze twee gelijknamige fondsen?

Bitcoin ETF’s breken recordtrend met uitstroom, inflatiezorgen groeien
Bitcoin ETF’s breken recordtrend met uitstroom, inflatiezorgen groeien

BTC spot ETF VS trust

Zowel een spot ETF als een bitcoin trust als die van Grayscale bieden traditionele investeerders de mogelijkheid om blootstelling tot BTC te krijgen, zonder dat zij hiervoor direct bitcoin moeten kopen.

Een spot-ETF koopt aan het einde van de handelsdag bitcoins om de activa van het fonds in overeenstemming te brengen met de handelsprijs. Bij een trust fund is dit niet het geval en dus komt de prijs van een aandeel niet 1-op-1 overeen met de bitcoin koers. Tijdens periodes van hoge vraag kan het bijvoorbeeld voorkomen dat investeerders relatief meer moeten betalen voor GBTC-aandelen dan de BTC koers van dat moment.

Momenteel kun je bijvoorbeeld een GBTC-aandeel kopen met ongeveer 40 procent ‘korting’ ten opzichte van de bitcoin prijs.

Aangezien de aanvraag van BlackRock betrekking heeft op een iShares Bitcoin Trust, dachten veel investeerders in eerste instantie aan een soortgelijk fonds als dat van Grayscale. Het is dus belangrijk om te begrijpen dat het hier om een spot ETF gaat en dus zal de waarde direct overeenkomen met de prijs van BTC.

Advertentie

Maakt BlackRock kans?

Terwijl de echte Bitcoin-puristen wellicht niet zitten te wachten op een partij als BlackRock, houden veel investeerders de hoop dat de VS zich eindelijk op kunnen maken voor een BTC spot ETF. Met de geschiedenis van de SEC lijkt het bijna een onbegonnen zaak, aangezien de toezichthouder elke aanvraag tot dusver tot de prullenbak heeft verwezen. Desondanks heeft BlackRock wel een goede reputatie opgebouwd over de jaren heen en lijkt het nu wederom zijn beste beentje voor te zetten om een betrouwbaar beursfonds te lanceren.

Van de in totaal 576 ETF aanvragen vanuit BlackRock zijn er maar liefst 575 goedgekeurd. Dit biedt wellicht een sprankje hoop voor het merendeel van de bitcoin wereld.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie