Ivo Melchers Ivo Melchers
09/04/2024 12:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2024 10:35

Bitcoin ETF’s incasseren zware klappen, nieuwe negatieve golf?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF’s incasseren zware klappen, nieuwe negatieve golf?

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Voor bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds was gisteren een dag om snel te vergeten. De beursfondsen beleefden namelijk een van hun slechtste dagen sinds de massa-lancering op 11 januari. Opmerkelijk genoeg onderging de bitcoin koers gisteren juist een forse stijging. Kunnen de ETF’s zich, net als vorige week, gedurende de rest van de week weer herpakken?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s krimpen flink

Uit data van Farside Investors komt naar voren dat de elf fondsen gezamenlijk met $223,8 miljoen zijn gekrompen. Het is de eerste negatieve dag sinds 1 april, toen een netto-uitstroom van $85,7 miljoen werd waargenomen.

Grayscale’s GBTC was, zoals bijna iedere handelsdag, het enige fonds met een kapitaaluitstroom. GBTC verloor gisteren een totaal van $303,3 miljoen. Dit was de hoogste uitstroom sinds 25 maart, toen $350,1 miljoen het fonds verliet.

De afgelopen handelsdagen leek het juist de goede kant op te gaan wat betreft de uitstromen bij GBTC. Vorige week dinsdag, woensdag en donderdag onttrokken investeerders gemiddeld ‘slechts’ $78,8 miljoen.

Een opmerkelijke trend is dat de GBTC-uitstromen de laatste tijd op maandag een stuk hoger uitvallen dan de rest van de week. Sinds maart is deze trend zichtbaar, met iedere keer op maandag een netto-uitstroom van ten minste $300 miljoen.

De andere fondsen presteerden gisteren bovendien sterk ondermaats. BlackRock beleefde zelfs zijn op-één-na-slechtste dag tot dusver, met een netto-instoom van $21,3 miljoen. Fidelity verwelkomde tevens slechts $6,3 miljoen.

Advertentie

Bitcoin ETF’s wankelen al een tijdje

De bitcoin beursfondsen hebben het al een tijdje wat moeilijker. Halverwege maart, toen bitcoin tevens zijn recordprijs van bijna $74.000 bereikte, stonden de fondsen nog in volle bloei.

In de periode van 11 tot en met 15 maart werd een record van meer dan $2,5 miljard geïnvesteerd in de fondsen, maar sindsdien is het beeld gekanteld.

De volgende week zagen we gedurende vijf opeenvolgende handelsdagen een uitstroom van geld uit de fondsen. Sinds 25 maart is bijna iedere dag weer positief, maar het is nog altijd een groot verschil met de hoogtijdagen. Gisteren was de op-twee-na slechtste handelsdag sinds de lancering, wat de angst doet herrijzen voor een nieuwe negatieve streak.

Desalniettemin zet de bitcoin koers zijn beste beentje voor. Gisteren steeg de koers namelijk met zo’n 5% tot ver boven de $72.000. Inmiddels is de koers in gevecht met de $70.000, en neemt de spanning toe voor de ETF-resultaten van vandaag.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie