Simon Bosch Simon Bosch
09/08/2023 14:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2023 14:30

Bitcoin experts lichten toe waarom koers zo stabiel is

Nieuws
Marktupdate: Bitcoin minst volatiel in 10 jaar, angst blijft hoog

Foto: ESB Professional/Shutterstock

De bitcoin koers kon begin dit jaar weliswaar flink stijgen, maar is de afgelopen tijd opvallend stabiel geweest. De volatiliteit van bitcoin viel zelfs naar een historisch laag niveau. On-chain analysebureau Glassnode licht in een wekelijks rapport toe hoe dat komt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin volatiliteit extreem laag

“Bitcoin markten maken een ongelooflijk rustige periode door, waarbij verschillende maatstaven voor volatiliteit zijn ingestort naar hun diepste punten ooit.”

Aldus Glassnode, die meldt dat slechts 5% van alle dagen bitcoin in een krapper bereik zat. De gerealiseerde volatiliteit van bitcoin is in 2023 dramatisch gedaald en bereikte zelfs een meerjarig dieptepunt. Het 1-jaars volatiliteitsvenster bevindt zich nu op niveaus die sinds december 2016 niet meer zijn gezien. Dit is de vierde periode van dergelijke extreme volatiliteitscompressie.

Perioden van consolidatie en prijscompressie van deze omvang zijn uiterst zeldzame gebeurtenissen voor bitcoin, meldt Glassnode. De analisten zien opnieuw veel overeenkomsten met voorgaande cycli, waarin de aanvankelijke rally vanaf de bodem krachtig is, maar leidt tot een lange periode van schokkerige consolidatie. Deze periode wordt door bitcoin-analisten vaak de ‘heraccumulatieperiode’ genoemd.

De stilte wordt bevestigd door data van CryptoQuant. De handelsvolumes zijn namelijk afgenomen tot een minimum – er zijn simpelweg bijna geen kopers en verkopers. Hierdoor is bitcoin (BTC) in augustus opeens minder volatiel dan de Nasdaq, de S&P 500 en goud.

Advertentie

Is de derivatenmarkt wel bullish op crypto?

Derivaten zoals opties- en futurescontracten voor bitcoin tonen hetzelfde beeld, alhoewel Glassnode er relatief optimistisch over is. Crypto-optiesmarkt Deribit toont dat investeerders liever call-opties kopen dan zogeheten puts. Eerstgenoemde koop je als je denkt dat de prijs gaat stijgen. Daardoor zijn deze bearish put-opties relatief gezien erg goedkoop geprijsd – niemand wil ze hebben.

Toch moeten we hier een belangrijke kanttekening bij zetten. Opties worden door ervaren investeerders namelijk regelmatig gebruikt om te hedgen. Dat betekent dat ze soms een positie hebben in het onderliggende, en dat ze het tegenovergestelde kopen om geen geld te verliezen als het tegenovergestelde gebeurt. Dat betekent dat opties-investeerders nu wellicht vooral cash aanhouden of zelfs bitcoin shorten, terwijl ze call-opties kopen om te profiteren van stijgende prijzen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie