Timo Bult Timo Bult
01/02/2022 12:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2022 12:45

Bitcoin hacker verplaatst plotseling €2,2 miljard, dump aanstaande?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin hacker verplaatst plotseling €2,2 miljard, dump aanstaande?

Foto: Andrey Gorgots / Shutterstock.com

Het Bitcoin-netwerk werd vandaag even flink opgeschud. Een grote hoeveelheid bitcoins die in 2016 van crypto exchange Bitfinex werden gestolen kwamen namelijk plotseling in beweging. Het gaat om bitcoins die samen een waarde hebben van een paar miljard euro!

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

64.641 bitcoins in beweging

Vandaag werden plotseling 20 transacties vanuit de beruchte wallet gedaan. In totaal werden er 64.641,29 bitcoins verplaatst naar een onbekende wallet. De bitcoins hebben samen een waarde van zo’n 2,2 miljard euro. Een behoorlijke verplaatsing van bitcoins dus.

De grootste transactie bedroeg 10.000 bitcoins. Dat houdt in dat er tijdens een enkele transactie 340 miljoen euro aan waarde werd verplaatst, zonder dat daar dus een bank of andere partij bij kwam kijken. De 64.641,29 bitcoins bedragen meer dan de helft van de in 2016 gestolen bitcoins. De hackers gingen er toen vandoor met naar schatting 120 duizend bitcoins.

Wat is het doel?

Het is onbekend wat het doel van de hacker is. Vanwege de transparante aard van de blockchain kan iedereen in de gaten houden waar de bitcoins naartoe gaan. Vanaf het moment dat de hacker er met de BTC vandoor ging werden de adressen op een zwarte lijst gezet.

Hier en daar wordt gesteld dat het enige doel is om angst te zaaien. Door grote hoeveelheden bitcoins plotseling te verplaatsen kan de suggestie worden gewekt dat de hacker zijn bitcoins gaat dumpen. Dit zou de bitcoin prijs heftig kunnen beïnvloeden. De hacker zou dan kunnen profiteren door short-posities te openen. De werkelijkheid is echter dat de bitcoins in kwestie overal worden gevolgd en geen enkele exchange zal ze dus accepteren.

In 2020 loofde Bitfinex nog $400 miljoen uit om de 120.000 bitcoins terug te krijgen. De hacker sloeg dit aanbod echter af.

De on-chain statistieken werden door de actie even flink opgeschud. Terwijl de BTC voorraad die 3 tot 7 jaar geleden voor het laatst verplaatst werd de afgelopen maanden aan het stijgen was, zien we nu een opvallende daling. Dit komt natuurlijk omdat het om oude bitcoins gaat die verplaatst zijn.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie