Roy van Krieken Roy van Krieken
09/12/2023 16:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2023 14:38

Bitcoin halving kan een ‘strijd voor overleving’ veroorzaken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
bitcoin-BTC-halving

Foto: Shutterstock/Zorabc

De bitcoin (BTC) gemeenschap staat op het punt een significant moment te beleven: de halving. Dit evenement, dat slechts eens in de vier jaar plaatsvindt, halveert de beloning voor het minen van nieuwe bitcoins. Deze aanstaande halving, die in april zal plaatsvinden, belooft een ware strijd te ontketenen onder de miners.

Crypto ontbijt: Bitcoin halving week & Hongkong keurt BTC ETFs goed
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Voorbereiding op de halving

De grotere miningbedrijven bereiden zich nu al voor op deze disruptieve gebeurtenis door bijvoorbeeld nieuwere en efficiëntere mining machines aan te schaffen. Marathon Digital (MARA), de grootste publiekelijk verhandelde miner qua hashrate, heeft bijvoorbeeld meer dan $800 miljoen in kas en in bitcoin, en is van plan om dit kapitaal te gebruiken om strategische kansen te benutten. Ondertussen heeft Hut 8, een andere grote speler, onlangs een fusie voltooid met US Bitcoin, en Riot Platforms heeft 66.560 nieuwe mining machines besteld om voorop te blijven in de competitie.

Deze voorbereidingen zijn duidelijk een reactie op de halving, een gebeurtenis die niet alleen het aantal nieuwe bitcoins dat gemined kan worden halveert, maar ook de waarde en zeldzaamheid van bitcoin verhoogt. Deze dynamiek heeft in het verleden geleid tot exponentiële stijgingen in de prijs van bitcoin, wat aantrekkelijk was voor investeerders maar een uitdaging vormde voor miners. Tijdens de vorige BTC halving in 2020 steeg de prijs van bitcoin van ongeveer $8.500 naar bijna $18.000, terwijl de beloning voor het succesvol minen van een block daalde naar 6,25 BTC van 12,50 BTC.

De huidige situatie in de miningindustrie is dus gespannen. Veel miners zijn zoeken op voorhand al naar manieren om te overleven in afwachting van de volgende bull run.

Advertentie

‘Survival of the fittest’voor BTC miners

Deze ontwikkelingen illustreren een soort van ‘natuurwet’ binnen de bitcoin miningindustrie, waarbij de sterksten de zwakkeren mogelijk gaan verorberen. Het is een periode waarin strategische planning en groei van cruciaal belang zijn. Kleinere miners moeten zichzelf staande zien te houden tegenover grote bedrijven met diepe zakken.

De komende halving belooft dus niet alleen een technische verandering in de manier waarop nieuwe bitcoins worden gecreëerd, maar ook een fundamentele verschuiving in de structuur van de bitcoin miningindustrie. Terwijl de beloning voor het minen van bitcoin halveert, zal de strijd om te overleven en te groeien in deze competitieve markt alleen maar intensiveren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie