Roy van Krieken Roy van Krieken
16/04/2024 16:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2024 18:07

Bitcoin halving kan het BTC netwerk op een positieve manier veranderen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving kan het BTC netwerk op een positieve manier veranderen

Foto: André François McKenzie/Shutterstock

De aankomende halving van de block beloning op het Bitcoin (BTC) netwerk zorgt mogelijk voor een belangrijke verschuiving richting duurzamere energiebronnen. Deze verandering is niet alleen essentieel voor de cryptocurrency sector, maar markeert ook een belangrijk moment voor de toekomstige acceptatie van crypto.

Bitcoin koers naar $93.000 door dit patroon? Dit zijn de mogelijkheden
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Impact van de BTC halving

Met de naderende halving van Bitcoin, gecombineerd met een voortdurend stijgende hashrate, staat de winstgevendheid van mining bedrijven flink onder druk. Dit dwingt miners om te optimaliseren en uit te kijken naar goedkopere en duurzamere energiebronnen.

In een gesprek met Cointelegraph zei Matteo Greco, onderzoeksanalist bij Fineqia International, leidt deze dynamiek tot een grotere inzet van hernieuwbare energiebronnen in BTC mining. Momenteel wordt al meer dan 54.5% van de energie voor het bitcoin netwerk opgewekt door hernieuwbare bronnen, een trend die waarschijnlijk zal doorzetten naarmate de halvering nadert volgens Greco.

“Deze dynamiek dwingt mijnbouwbedrijven om hun kapitaalefficiëntie te optimaliseren en goedkopere elektriciteitsbronnen te zoeken, wat leidt tot een toenemend gebruik van hernieuwbare energie in de BTC-mijnbouw.”

Advertentie

Toekomstige verduurzaming van Bitcoin

De mechanismen van bitcoin mining zelf bevorderen ook een hogere efficiëntie. Dit is een van de hoofdredenen dat het netwerk steeds duurzamer wordt.

“De beloningsmechanismen van BTC mining stimuleren automatisch een grotere efficiëntie bij elke stap, wat de netwerkbeveiliging verbetert, de CO2-uitstoot vermindert en onderzoek naar duurzame bevestigingsmethoden voor blocks promoot,” zegt Greco.

De halving van bitcoin beloningen is meer dan een technische aanpassing; het is een katalysator voor een groenere en meer duurzame toekomst binnen de crypto-industrie. Terwijl we de dagen naar de halvering aftellen, blijft het duidelijk dat duurzaamheid en efficiëntie centraal staan in de evolutie van bitcoin mining. Dit is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de langdurige levensvatbaarheid en acceptatie van bitcoin als een duurzaam financieel instrument.

Immers, veel overheden zijn erg kritisch op het hoge energieverbruik van het Bitcoin netwerk. Dat leidt op sommige plekken zelfs tot discussies binnen overheden om het minen of zelfs het gebruik van BTC te verbieden. Indien het Bitcoin netwerk zelf duurzamer wordt zijn dergelijke kritieken een stuk minder levensvatbaar. Een duurzaam Bitcoin netwerk is daarom goed voor de hele crypto-industrie.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie