Ivo Melchers Ivo Melchers
03/05/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/05/2023 18:00

Bitcoin handelsvolume daalt 65% in april, waarom?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Chay_Tee

Bitcoin (BTC) wist de afgelopen maand nipt in het groen af te sluiten. Met een stijging van 2,70% handelt de BTC koers momenteel op $28.800, in afwachting op het volgende rentebesluit die de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, vandaag naar buiten zal brengen. In tegenstelling tot de BTC koers maakte het handelsvolume voor de koning der cryptocurrencies een flinke duik in de afgelopen maand.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC handelsvolume daalt, wat is de reden?

Data van The Block laat namelijk zien dat het handelsvolume van bitcoin in april met meer dan 65% daalde. Deze daling staat ook wel gelijk aan 10 miljoen BTC, of $265 miljard. Eind maart kon je al in het Bitcoin nieuws lezen dat het bitcoin handelsvolume op Binance, ’s werelds grootste crypto exchange, was gedaald tot het laagste punt in 8 maanden. Dit had onder andere te maken met het eerdere besluit van de cryptobeurs om de gratis handel in bitcoin te stoppen.

Gebruikers van Binance waren voor een periode van negen maanden in staat om om sommige bitcoin handelsparen zonder kosten te verhandelen. Dit kwam uiteraard de populariteit van het handelsplatform ten goede en vergrootte de dominantie van het platform. Het marktaandeel van de beurs onder leiding van Changpeng Zhao (CZ) steeg in deze periode dan ook van 50% tot 72%.

Het stopzetten van de gratis handel heeft een daling in het algehele handelsvolume van bitcoin in stand gezet, en is volgens The Block’s datadirecteur Simon Cousaert een belangrijke oorzaak voor de daling van de afgelopen maand:

‘’De stap van Binance heeft een grote impact op market makers en handelaren, wiens strategieën sterk afhangen van het aantal basispunten dat ze betalen voor elke transactie.’’

Het handelsvolume van Binance daalde in april met $217 miljard tot een totaal van $102 miljard. Het spotmarktaandeel van Binance is tevens onder de 50% gedaald – een niveau dat sinds juli 2022 niet meer is bereikt.

Advertentie

Crypto handelsvolume volgt trend bitcoin

De ondermaatse prestaties van Binance hadden ook invloed op het totale crypto-spothandelsvolume in april. Deze eindigde de maand namelijk 44% lager dan aan het begin. In Amerikaanse dollars bedroeg het totale volume in april $400,5 miljard vergeleken met $712,6 miljard in maart, volgens The Block’s Data Dashboard.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie