Kevin Schijven Kevin Schijven
30/04/2022 13:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/04/2022 13:30

Bitcoin hash rate en mining difficulty bereiken nieuwe records

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin zet hash rate record, volatiliteit verwacht door 'verhoogde' CPI

Foto: Cryptographer/Shutterstock

Ondanks de dalende cryptocurrency prijzen, blijft de hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk alsmaar stijgen en dat is meestal juist een goed teken voor de koers.

Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin hash rate naar ATH

Volgens gegevens van Bitinfocharts bereikte de hash rate zelfs een nieuwe all-time high (ATH) van maar liefst 230 exahashes per seconde (EH/s) deze week. Volgens BTC.com bereikte de hash rate zelfs een piek van 243 EH/s op woensdag.

Dat betekent dat ook de zogeheten mining difficulty van Bitcoin weer omhoog moest. Deze moeilijkheidsgraad wordt automatisch elke 2.016 blocks van de blockchain aangepast, dat is ongeveer elke twee weken. Bitcoin verwerkt normaliter een transactieblock ongeveer elke 10 minuten, maar als de hash rate stijgt, dan zakt de benodigde gemiddelde tijd en moet de moeilijkheidsgraad omhoog om aan die 10 minuten vast te houden. Zakt de hash rate, dan wordt de moeilijkheidsgraad juist omlaag aangepast.

Advertentie

Bitcoin mining difficulty ook naar ATH

Volgens BTC.com kwam de gemiddelde hash rate de afgelopen twee weken op ongeveer 213 EH/s uit ten opzichte van de 202 EH/s van de twee weken daarvoor. Dat betekent dat de gemiddelde tijd om een block te verifiëren naar 9 minuten en 29 seconde zakte.

Daarom werd deze week de mining difficulty met 5,56% verhoogd naar 29,79 T. Dat is een behoorlijke toename en zelfs een nieuw record. De hash rate en dus ook de moeilijkheidsgraad zitten al sinds de zomer van 2021 in een opwaartse trend. Dat volgt echter na China toen een verbod invoerde op mining en een zeer groot marktaandeel daar nog plaatsvond.

Sinds die zware klap van meer dan 70%, zijn beide de hash rate en difficulty dus weer meer dan hersteld. Meer rekenkracht betekent een veiliger netwerk; het is minder gevoelig voor zogeheten 51% aanvallen. Het toont mogelijk ook een vertrouwen onder miners aan dat zij niet van plan zijn om te capituleren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie