Thom Derks Thom Derks
04/07/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/07/2023 05:00

Bitcoin in de plus, meer problemen voor Amerikaanse bankensector?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kan bitcoin profiteren van nieuwe falende Amerikaanse banken?

Foto: Anton_AV/Shutterstock

Bitcoin is de afgelopen weken weer ouderwets on fire en staat op het moment van schrijven op een plus van 1,58 procent over de afgelopen 24 uur. Die stijging brengt de bitcoin koers op 31.255 dollar. Zou het kunnen dat bitcoin profiteert van nieuwe negatieve data over de Amerikaanse bankensector?

Uit verse informatie van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) blijkt dat de vier grootste banken van Amerika op een ongerealiseerd verlies van 205 miljard dollar zitten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ongerealiseerde verliezen

In maart 2023 profiteerde bitcoin nog van stress binnen de Amerikaanse bankensector. Die stress resulteerde uiteindelijk in het omvallen van enkele banken, waardoor mensen gedeeltelijk het vertrouwen verloren in de traditionele financiële sector. Bitcoin is door Satoshi Nakamoto gebouwd om dit soort ellende te overleven, waardoor veel mensen op dat moment oversprongen op de digitale munt.

Het grote Bank of America schijnt er het minste voor te staan met 100 miljard dollar aan ongerealiseerde verliezen aan het einde van het eerste kwartaal. Wells Fargo en JPMorgan Chase schrijven allebei 40 miljard dollar aan ongerealiseerde verliezen op en Citigroup staat op 25 miljard dollar.

Moeten deze partijen bang zijn voor een Silicon Valley Bank scenario? Zij kwamen in maart in de problemen door een verlies van 1,8 miljard dollar te pakken op hun obligatieportfolio.

Bank of America maakte al duidelijk dat hun obligatieportfolio niet te koop is. “BofA zegt dat het niet van plan is om hun obligaties die onder water staan te verkopen, om het kristalliseren van verliezen die nu nog op papier staan te voorkomen”, zo valt er te lezen in het artikel van de Financial Times.

Advertentie

Federal Reserve maakt zich geen zorgen

De Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) voert jaarlijks zogenaamde stresstests uit met de 23 grootste banken van het land. In die test doen ze net alsof er een gigantische recessie uitbreekt, om te kijken in hoeverre banken hiertegen bestand zijn.

Dit jaar kwam de Federal Reserve in die tests tot de conclusie dat de grote banken voldoende voorbereid zijn op een zware recessie. De grootste banken zouden een zware recessie overleven volgens de Federal Reserve.

Wat dat betreft lijkt de kans op een nieuwe bankencrisis vooralsnog minimaal, maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Vrijwel niemand had immers ook de voorzichtige bankencrisis van maart zien aankomen.

We kunnen echter niet ontkennen dat veel van de hierboven genoemde banken een met Silicon Valley Bank vergelijkbaar scenario moeten vrezen. Zou dat dan een nieuwe boost voor bitcoin kunnen betekenen?

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie