Simon Bosch Simon Bosch
14/02/2024 20:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2024 19:22

Bitcoin is nu $1 biljoen waard, haalt Tesla en andere bedrijven hard in

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is nu $1 biljoen waard, haalt Tesla en andere bedrijven hard in

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Op woensdagochtend rond 10 uur Nederlandse tijd schoot de bitcoin koers door de resistance van begin deze week. Hierna stond de koers al snel op ruim 51.600 Amerikaanse dollar – het hoogste punt sinds eind 2021. Ook voor de marktwaarde van bitcoin (BTC) was dit gunstig. Die heeft ook een nieuwe piek bereikt, waardoor het zelfs bijna twee keer de marktwaarde van autofabrikant Tesla heeft.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin meer waard dan grote bedrijven

Crypto-dataprovider CoinGecko schat dat de totale marktwaarde van bitcoin vanmorgen terecht is gekomen op net iets meer dan 1 biljoen dollar. De laatste keer dat dat is gebeurd was in november van 2021, toen de koers bijna op zijn all-time high van ruim 68.000 dollar stond. De totale marktwaarde was toen niet zoveel hoger als nu; dat was zo’n 1,25 biljoen dollar of ‘slechts’ 250 miljard dollar minder dan nu.

Daarmee heeft de grootste cryptocurrency volgens CompaniesMarketCap opnieuw de marktwaarde van enkele grote bedrijven overstegen, zoals Tesla (TSLA). De automaker was eind vorig jaar nog ruim 800 miljard dollar waard, alhoewel het dankzij een crash van 30% nu nog maar 586 miljard dollar waard is. Ondertussen is bitcoin juist flink gestegen. Nu is de marktwaarde zelfs bijna twee keer zo hoog als die van Tesla.

Wellicht bijzonderder is dat bitcoin ook Berkshire Hathaway (BRK), het bedrijf van investeringsmagnaat en bitcoin-hater Warren Buffet, heeft ingehaald. Die koers haalde vorige week nog een all-time high, maar is op het moment van schrijven ongeveer 856 miljard dollar waard. Bitcoin is dus wederom groter.

Bitcoin komt nu zelfs opnieuw erg dicht in de buurt van zilver. CompaniesMarketCap schat de marktwaarde van zilver op zo’n 1,25 biljoen dollar. Vlak na de goedkeuring van bitcoins spot-ETF’s op de Amerikaanse markt werd duidelijk dat deze fondsen meer geld beheren dan alle ETF’s in de VS voor zilver bij elkaar.

Advertentie

Altcoins stijgen ook hard

Ook hebben de goede cijfers een positieve invloed gehad op de rest van de markt. Veel andere cryptocurrencies zijn namelijk ook gestegen onder het optimisme van bitcoin-investeerders. Denk daarbij aan ethereum (ETH), maar ook aan kleinere altcoins zoals stacks (STX). De marktwaarde van alle cryptocurrencies bij elkaar ligt momenteel op bijna 1.950 miljard dollar, oftewel bijna twee keer de marktwaarde van bitcoin.

De bitcoin-dominantie is sinds eind januari gestegen met 6% tot ruim 54%. Toch gaat deze waarde al sinds november voornamelijk op en neer, wat aanduidt dat altcoins ongeveer net zo hard meegroeien.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie