Roy van Krieken Roy van Krieken
12/05/2022 17:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2022 17:49

Bitcoin is wettelijk beschermd, oordeelt Chinees gerechtshof

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
China waarschuwt dat Bitcoin naar $0 gaat

Foto: Memory Stockphoto/Shutterstock

Vorig jaar besloot de Chinese overheid om het handelen in cryptocurrencies, zoals uiteraard bitcoin (BTC), voor de gewone burger te verbieden. De gevolgen voor de crypto industrie waren groot en de meeste crypto bedrijven verlieten het land. Onlangs vond er echter iets opmerkelijks plaats. Het hooggerechtshof in Shanghai oordeelde namelijk dat bitcoin wel degelijk economische waarde heeft en wordt daarom door de wet beschermd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin in China

Dit werd bekend nadat het gerechtshof een notitie deelde op het populaire chatplatform WeChat, meldt Bitcoin.com. Het is de eerste keer dat een gerechtelijke instantie in China uitspraak heeft gedaan over bitcoin sinds het verbod een jaar geleden door de Chinese overheid werd ingevoerd. Dit verbod werd destijds ingevoerd met als doel om zogenaamd de financiële stabiliteit van China te waarborgen. Het vonnis van het gerechtshof luidt als volgt:

“In de feitelijke procespraktijk heeft het Volksgerechtshof een eensluidend oordeel gevormd over de rechtspositie van bitcoin, en deze geïdentificeerd als virtueel eigendom […] Bitcoin heeft een bepaalde economische waarde en overeenkomstig de eigenschappen van eigendom wordt de rechtsregel van eigendomsrecht toegepast ter bescherming.”

Gevolgen voor het verbod

Nu rest uiteraard de vraag hoe de overheid en de crypto industrie zullen reageren op deze monumentale uitspraak. Volgens een advocaat uit Beijing, Liu Yang, zou het zomaar kunnen dat deze uitspraak in het vervolg zal worden aangehaald in zaken betreffende bitcoin en andere crypto in de regio Shanghai.

Hoewel er dus nog zeker geen sprake is van een einde aan het verbod op bitcoin in China, laat dit wel zien dat mogelijk het controversiële verbod in strijd is met de Chinese wetgeving.

In essentie stelt het vonnis namelijk dat bitcoin niet zomaar verboden had mogen worden. Het wordt namelijk beschermd door de wet. Of de Chinese overheid hier een boodschap aan heeft, moet uiteraard nog maar blijken. Daarnaast kunnen nog hogere gerechtshoven dit vonnis van de rechtbank in Shanghai weer ongedaan maken.

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie