Kevin Schijven Kevin Schijven
01/06/2023 08:25 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 08:25

Bitcoin koers zakt en sluit voor het eerst sinds 2022 de maand in rood

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin zakt hierdoor met 8% onder $20.000, de hardste daling van 2023

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) viel gisterenochtend al terug richting de $27.000, maar leek daar nog stand te houden. Ook nadat bitcoin onder de $27.000 dipte herstelde bitcoin snel en steeg toen naar een piek van $27.300. Daar werd de koers echter afgewezen en kelderde vanochtend helemaal naar $26.600.

Op het moment van schrijven herstelt bitcoin iets en komt de prijs uit op $26.818 op Binance en €25.135 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,5% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $520 miljard en de dominantie op 46,1%. De Fear & Greed Index komt uit op 52 (Neutral).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Mei was slechtste maand sinds november 2022

Bitcoin presteerde begin dit jaar onverwachts sterk, maar sloot gisteren de maand voor het eerst dit jaar in het rood. Het was zelfs de slechtste maand voor bitcoin sinds november 2022, toen de FTX crash plaatsvond. Zoals James van Straten zegt: sell in may and go away was blijkbaar correct. Of was het daarmee een self-fulfilling prophecy?

Advertentie

Volgende stap in schuldenplafond drama

Het Huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van het Amerikaanse Congres, heeft de deal omtrent het Amerikaanse schuldenplafond goedgekeurd. Het drama is echter nog niet helemaal voorbij, nu gaat het voorstel naar de Amerikaanse Senaat. Het is echter maar de vraag of de Senaat de deal voor het weekend nog goedkeurt, maar de druk loopt inmiddels hoog op.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meer renteverhogingen dit jaar?

Gisteren zorgde de president van de Federal Reserve van Cleveland weer voor enige angst op de financiële markten. Zij klonk namelijk behoorlijk hawkish over het beleid van de Amerikaanse centrale bank en verwacht nog minstens een renteverhoging meer dit jaar. Ze zegt nog geen goede reden te zien voor een pauze.

Nederlanders stemmen: hoe ver zitten we in de bitcoin bullmarkt?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Rentebeslissing op 14 juni

Desondanks zien we weer een verschuiving plaatsvinden. Gisteren meldde we nog dat volgens de CME FedWatch tool meer dan 60% van de markt een verhoging verwachtte tijdens het volgens rentebesluit. Inmiddels is dat weer teruggezakt naar 36%. De volgende rentevergadering, de Federal Open Market Committee (FOMC) meeting, vindt op 13 en 14 juni plaats.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BTC investeerders weigeren te verkopen

Mogelijk zien we pas met FOMC weer een echte grote marktbeweging. Beleggers zijn namelijk momenterel zeer terughoudend met het kopen, maar tegelijkertijd weigeren langere termijn houders hun bitcoin te verkopen. Zelfs na de recente beweging omhoog, kiezen investeerders er niet voor om winst te nemen.

Mijn plan voor de bitcoin halving en de periode daarna
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Extreem laag handelsvolume

Alhoewel dit vertrouwen bullish is voor de koers op de lange termijn, zorgt het voor een erg laag handelsvolume op de markt en dat is wellicht bearish voor de korte termijn. Het dagelijkse handelsvolume ligt zelfs het laagst sinds 2020, meldt analist Will Clemente op basis van data van Kaiko.

Bitcoin koers mogelijk in gevaar door Mt. Gox, volgens onderzoekers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Extreem lage volatiliteit

Daarom ligt de volatiliteit ook extreem laag en inmiddels al opvallend lang. De bitcoin koers zit al tweeëneenhalve maand in hetzelfde krappe bereik. Zoals analist Jack Neureuter zegt, duren normaliter dit soort periodes van lage volatiliteit niet al té lang.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin in descending channel

Analist Mikybull meldt dat bitcoin zich in een neerwaarts trendkanaal bevindt. De analist verwacht dat dit kan leiden tot een uitbraak naar boven, maar het kan zijn dat de koers eerst de onderkant van dit kanaal aantikt, mogelijk onder de $25.000.

Bitcoin mining difficulty

Tot slot steeg gisteren de zogenaamde bitcoin mining difficulty. Volgens gegevens van BTC.com steeg de moeilijkheidsgraad met 3,4% naar een nieuw record van 51,23 T tegen een gemiddelde hash rate van 366,47 EH/s. Dat is een bullish ontwikkeling op de lange termijn, maar kan op de korte termijn voor verkoopdruk zorgen onder miners.

Bitcoinland El Salvador zet unieke stap, zet hotel op de blockchain
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie