Simon Bosch Simon Bosch
23/05/2024 14:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/05/2024 12:04

Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's

Foto: LiteHeavy/Shutterstock

De crypto-industrie ziet bitcoin (BTC) over het algemeen als een soort valuta – daar komt het woord ‘cryptocurrency’ nota bene vandaan.

Een valuta moet een stabiele waarde hebben om van nut te zijn, maar bitcoin is berucht vanwege zijn extreme koersbewegingen. Gelukkig zorgt de enorme groei van de verschillende bitcoin-ETF’s voor wat stabiliteit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers wordt steeds stabieler

Dat schrijft de cryptobeurs Bitfinex in het nieuwste Bitfinex Alpha-onderzoeksrapport. De analisten citeren gegevens van Farside Investors, waaruit blijkt dat de spot-ETF’s vorige week met ruim 948 miljoen dollar zijn gegroeid.

De jaarlijkse groei staat daarmee op zo’n 12,6 miljard dollar. Deze enorme prestatie is eigenlijk nog groter als je je bedenkt dat GBTC, de spot-ETF van Grayscale, sinds begin dit jaar juist hard is gekrompen. 

De ETF’s hebben volgens de onderzoekers een gunstig effect op de prijsstabiliteit van bitcoin. Dat is een woord dat je centrale bankiers vaker hoort zeggen dan bitcoiners. Maar waar veel centrale banken de afgelopen jaren moeite hebben met prijsstabiliteit, lijkt bitcoin juist steeds stabieler te worden.

Dat is niet alleen te zien aan de volatiliteit van de koers, maar ook aan hoe on-chain veranderingen invloed hebben. Zo hebben handelaren op 15 mei maar liefst 55.000 BTC weggehaald bij exchanges. Over het algemeen zorgt dat voor extra volatiliteit, maar niet in dit geval. Dat geeft aan dat bitcoin langzaamaan ‘volwassener’ wordt en dat het beter te gebruiken is als betaalmiddel.

Advertentie

Steeds meer bitcoin records

Prijsstabiliteit is een belangrijke maatstaf voor hoe populair een betaalmiddel is. Maar voor bitcoin is de prijs zelf net zo belangrijk. De marktwaarde van bitcoin ligt op het moment van schrijven op ‘slechts’ 1,38 biljoen dollar.

Gelukkig voor bulls heeft de bitcoin koers de wind in de zeilen. Een paar maanden geleden stond de koers in veel landen gedenomineerd in tientallen verschillende fiat-valuta al op een nieuw record.

De afgelopen dagen heeft de koers opnieuw records bereikt in meerdere landen in Azië en Zuid-Amerika. In een flink aantal andere landen kwam de koers zeer dichtbij zijn record.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie