Erik Juffermans Erik Juffermans
04/03/2024 17:36 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2024 17:46

Bitcoin koers van $10 miljoen voorspeld door wiskundig model

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers stijgt hard tot $47.000 na positieve ETF-ontwikkelingen

Foto: Zixp/Shutterstock

Wat de toekomst zal brengen voor bitcoin (BTC) is uiteraard een raadsel. Hoe hoog zou bitcoin daadwerkelijk kunnen stijgen? Zal de waarde van één BTC ooit de $1 miljoen passeren? Of misschien zelf $10 miljoen? Het lijkt haast onmogelijk. Maar niemand op aarde die tien jaar geleden geloofd zou hebben dat bitcoin vandaag de dag bijna $70.000 waard zou zijn.

Er zijn echter manieren die een kijkje kunnen bieden in de toekomst van de bitcoin koers. Vooral wiskundige modellen zijn hierbij interessant. Een bekend voorbeeld is het Stock to Flow model van de Nederlander Plan B. Een ander interessant wiskundig model dat de toekomst van bitcoin probeert te voorspellen is het “Power Law” model van de natuurkundige Giovanni Santostasi.

Het bitcoin Power Law model van Santostasi

Je hebt misschien wel een keer de logaritmische grafiek van bitcoin gezien. Deze vertoond een gebogen lijn. De y-waarde, de prijs, is hierbij logaritmisch. De Power Law komt tevoorschijn wanneer beide waarden, zowel de prijs op de y-as als de tijdsduur op de x-as logaritmisch worden opgesteld. En wat er dan gebeurd is heel bijzonder. 

Bij een log-log grafiek van de bitcoin koers houdt de trendlijn zich namelijk zeer accuraat aan een diagonale steunlijn. Deze eerdergenoemde Power Law is een constante die voor kan komen bij financiële assets. Maar ook bij de frequentie van aardbevingen, de groei van steden, riviersystemen en andere complexe netwerken respecteren de Power Law.

De steunlijn is hierbij dus cruciaal. De pieken naar boven, de markt bubbels, zijn hierbij afwijkingen. Maar ook deze volgen een voorspelbaar patroon. Tot op heden heeft de bitcoin koers deze Power Law gerespecteerd. En onder de veronderstelling dat dit zal blijven gebeuren kunnen we conclusies trekken over het vervolg van de waarde van bitcoin.

Wat zegt de wiskundige data?

Op basis van dit wiskundige model kan bitcoin binnen 2 jaar naar een maximale hoogte stijgen van $210.000. Vervolgens zou de prijs in 2026 weer kunnen dalen tot een koers van minimaal $60.000. Op langere termijn wordt het model pas echt interessant. Volgens het model van Santostasi zal bitcoin in 2033, over tien jaar dus, de marktkapitalisatie van goud doorbreken en een waarde hebben van $1 miljoen per BTC. 

In 2045 zal er sprake zijn van ‘hyperbitcoinizatie’, en de waarde van bitcoin zal dan opgelopen zijn tot $10 miljoen per BTC. Dat klinkt uiteraard absurd. Maar dit is wat de wiskundige data zegt, en tot zover heeft de bitcoin koers zich altijd aan model gehouden. 

Kritiek op het model is er echter ook. Zo menen critici dat wiskundige modellen substantiële fouten kunnen bevatten en dat willekeurige ‘Black Swan’ evenementen gemakkelijk roet in het eten kunnen gooien.

Tijdelijk 20 euro gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel LINK te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 20 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €20,- gratis

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie