Kevin Schijven Kevin Schijven
05/01/2023 08:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 08:51

Bitcoin koers zakt na sombere FOMC notulen, uitbraak ligt op de loer

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
5 factoren die deze week cruciaal zijn voor de bitcoin koers

Foto: Volodymyr Maksymchuk/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakte eind gisterenmiddag even een scherpe beweging omhoog en tikte op een aantal exchanges bijna $17.000 aan. Het was een stijging van 1,2% vanaf $16.800, rond de 50-dagen simple moving average.

Vervolgens dook bitcoin echter nog sneller weer terug naar die $16.800. De rest van de nacht bleef bitcoin tussen de $16.800 en $16.850 hangen en komt vanochtend uit op $16.801 op Binance en €15.826 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 0,3% in de min. Het handelsvolume daalde in de afgelopen 24 uur met 3%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $324 miljard en de dominantie op 39,5%. De Fear & Greed Index komt uit op 29 (Fear).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FOMC minutes geven weinig vertrouwen in snel herstel

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verhoogde in december de rente met 0,5%. Het was een kleine afname van de $0,75 de maand daarvoor en dat suggereert dat de inflatie mogelijk gepiekt is.

Echter klonk de Fed na de FOMC meeting toch meer hawkish dan verwacht. Gisteren werden de koersen even volatiel toen de notulen van de laatste meeting werden gepubliceerd. Alhoewel deze niet heel veel opheldering gaven, lijkt een echte omkeer in het beleid nog ver weg te zijn. Mogelijk zelfs pas na 2023. Toch volgt dan ook snel de Bitcoin halving.

Advertentie

Wordt 2023 beter dan 2022 voor bitcoin?

Bitcoin daalde in 2022 met 64%, het tweede slechtste jaar in de geschiedenis van de cryptomunt. Alleen in 2018 verloor BTC relatief meer waarde, namelijk 73%. Ondertussen lag de correlatie tussen bitcoin en aandelenmarkten vorig jaar extreem hoog door het Fed beleid.

Er is daarom veel vrees dat de huidige marktomstandigheden nog een stuk langer kunnen aanhouden. Desondanks volgt na een periode van weinig volatiliteit meestal een flinke uitbraak, zoals analist Charles Edwards meldt. Maar welke kant op breekt bitcoin dan uit?

Wu-Tang rapper zet eigen muziek op het Bitcoin netwerk
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Aantal wallets met 1+ BTC blijft toenemen

Toch is er ook goed nieuws. Alhoewel de whales nog geen BTC accumuleren, blijft het aantal adressen met minstens 1 BTC alsmaar stijgen. Het aantal adressen bereiket volgens Glassnode zojuist een nieuwe all-time high van 979.383.

 

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie