Kevin Schijven Kevin Schijven
19/01/2023 09:13 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2023 09:13

Bitcoin koers zakt terug onder $21.000 door deze nieuwe dosis angst

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dit is waarom Bitcoin vandaag het hardst is gedaald in 4 maanden

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Bitcoin (BTC) kleurt voor het eerst in twee weken rood. Eind van gisterenmiddag schoot even de angst er weer in en bitcoin kelderde van $21.500 naar $20.400. Vervolgens maakte de koers een kleine stuiter, maar het lukte niet om $21.000 te heroveren. Toch vond bitcoin gisterenavond support rond $20.750 en steeg heel voorzichtig gedurende nacht naar de huidige prijs van $20.800 op Binance en €19.190 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 2,2% in de min. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 22%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $401 miljard en de dominantie op 41,4%. De Fear & Greed Index komt uit op 45 (Neutral).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Justice Department zorgde voor flinke dosis angst

Dat crypto volatiel is en het sentiment snel om kan slaan werd gisteren weer duidelijk. Gisterenmiddag meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie plotseling dat het een grote aankondiging zou maken over het handhaven tegen een grote crypto exchange. Dat volgde na nieuws over nog meer problemen bij Digital Currency Group (DCG) en Genesis.

De paniek schoot er gelijk in en vrijwel alle koersen maakten een duikvlucht, veel crypto zakten met meer dan 10%. Enkele uren later kondigde de instantie aan dat het om crypto beurs Bitzlato gaat, een vrij onbekend platform. De markt reageerde opgelucht en de koersen maakten direct een stuiter. Kort daarna werd de Russische oprichter opgepakt voor het witwassen van $700 miljoen. Later hierover meer op Crypto Insiders.

Advertentie

Angst zorgt voor grootste long squeeze sinds FTX

De daling ging gepaard de grootste zogenaamde long squeeze sinds de FTX crash van begin november. Maar liefst $21 miljoen aan bitcoin long posities werden geliquideerd in slechts een uur tijd, meldt On-Chain College.

Crypto expert: Bitcoin moet 204% stijgen & Nederlanders krijgen gratis bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Toch niet enige reden; andere markten ook rood

Toch was de angst die het Amerikaanse ministerie van Justitie aanwakkerde niet de enige reden voor de rode cijfers. Zo zagen we andere markten ook flink zakken, de S&P 500 daalde zelfs met 2%, de grootste daling in meer dan een maand.

Deze dalingen volgde na enigszins zwakke economische cijfers in de VS die zorgen over een mogelijke recessie weer aanwakkerden en een hawkish beleid van de Federal Reserve.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin netto in- of uitstroom?

Analist Gaah meldt dat weer een flinke uitstroom van bitcoin van exchanges gisteren plaatsvond. 5.647 BTC werd van exchanges gehaald, en dat is meestal een bullish teken voor de koers.

Analist IT Tech waarschuwt echter daartegenover dat bitcoin miners juist BTC naar exchanges aan het sturen zijn, en dat is meestal juist een bearish teken voor de koers.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin analisten worden weer terughoudender

Analisten lijken weer voorzichtiger te worden na het positieve sentiment van de afgelopen weken. Analist Philip Swift meldt dat de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) eindelijk uit de capitulatiezone is. Dat kan betekenen dat de koers zijn bodem heeft gevonden en we aan een nieuwe cyclus beginnen.

De slechte macro-economische omstandigheden en de problemen omtrent DCG kunnen echter betekenen dat we alsnog weer omlaag gaan, zegt Swift.

Analist Caleb Franzen meldt dat 21-dagen exponential moving average (EMA) nu boven de 55-dagen EMA uitkomt. De laatste keer dat dit gebeurde was in maart 2022 en werd gevolgd door een flinke pullback in april. Dat hoeft natuurlijk niet weer te gebeuren, maar het is goed om hierop voorbereid te zijn, zegt de analist.

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie