Kevin Schijven Kevin Schijven
05/05/2023 09:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2023 09:02

Bitcoin liquiditeit zo laag als voor de crash, volgende bank op omvallen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin liquiditeit zo laag als voor de crash, volgende bank op omvallen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) was deze week wellicht minder spannend dan verwacht. Toch werd de koers gisteren eventjes volatiel en schoot in de ochtend van $29.000 naar een piek van $29.450 om vervolgens weer helemaal naar $28.700 te kelderen. Afgelopen nacht herstelde bitcoin en brak weer door de $29.000. Op het moment van schrijven komt de prijs uit op $29.095 op Binance en €26.380 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag net 0,1% in de plus. Het handelsvolume daalde in de afgelopen 24 uur met 13%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $564 miljard en de dominantie op 47,2%. De Fear & Greed Index komt uit op 61 (Greed).

Crypto en aandelen op rand van ernstige prijscorrectie, zegt expert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Macro-economische cijfers: rente, werkeloosheid

Rond de tijd van de koersdaling kondigde gisteren de Europese Centrale Bank (ECB), zoals verwacht, een renteverhoging van 0,25% aan. Het is echter moeilijk te zeggen of dit de daling van bitcoin in versnelling bracht.

In de VS werden gisteren de zogeheten initial jobless claims gepubliceerd. Dit meet het aantal personen dat afgelopen week voor het eerst werkloosheidsverzekering heeft aangevraagd. Deze kwamen lager uit dan verwacht en dat pakte, samen met de ECB renteverhoging, positief uit voor de dollar, al was dat van korte duur. Toch duwde dit mogelijk bitcoin kort omlaag.

Belangrijkere macro-economische cijfers volgen wellicht nog later vandaag. Vooral de werkloosheidscijfers zijn belangrijk om in de gaten te houden. De unemployment rate meet het percentage van de Amerikaanse bevolking dat werkloos was afgelopen maand.

Advertentie

Nog een Amerikaanse bank in de problemen

Ondertussen blijft de bankencrisis verergeren, ondanks dat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell deze week zei dat het Amerikaanse banksysteem “gezond en veerkrachtig” is.

Eerder deze week bleek al Pacwest Bancorp in de problemen te zitten, inmiddels geldt dat ook voor Western Alliance Bancorp. Er gaan geruchten rond dat de bank overweegt te verkopen, maar dat ontkent de bank zelf.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin liquiditeit en spotvolume

Zoals we al eerder deze week schreven, ligt de liquiditeit voor bitcoin zeer laag en blijft alsmaar afnemen. Volgens CCData ligt de zogenaamde marktdiepte zo laag als in mei 2022, kort voor de crash, meldt Barchart.

Ook nam het spot handelsvolume afgelopen maand met bijna 70% af, meldt analist James V. Straten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Goud bereikt nieuw record

Niet alleen bitcoin, maar ook goud geniet van de bankencrisis. De goudkoers maakte een forse stijging deze week en bereikte gisteren zelfs een nieuwe all-time high rond $2.080 per troy ounce. Centrale banken kopen in 2023 een recordhoeveelheid goud in, meldt analist Krishan Gopaul.

Wat het investeren in goud op dit moment nog aantrekkelijker maakt is het feit dat GoldRepublic nieuwe gebruikers een fraai cadeau geeft: 1 gram goud ter waarde van zo’n 60 euro! Als je nu een account aanmaakt bij GoldRepublic en voor 100 euro aan goud, zilver of platinum koopt, ontvang je deze gram goud op je account.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie