Ivo Melchers Ivo Melchers
30/01/2023 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2023 12:15

Bitcoin miners moeten harder aan het werk: Difficulty naar recordhoogte

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miner reserves bereiken laagste punt in 12 jaar

Foto: GreenBelka/Shutterstock

Vorige week kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het Bitcoin (BTC) netwerk, tot een nieuw record was gestegen. Destijds liet data van BTC.com zien dat er een nieuwe all-time high van 277 exahash per seconde (EH/s) was neergezet. De hashrate is hierna niet gestopt met stijgen, aangezien de totale rekenkracht inmiddels volgens dezelfde website op 295,02 EH/s staat.

Als direct gevolg van de stijging in de rekenkracht werd er een stijging van 2,91% van de mining difficulty, ofwel de moeilijkheidsgraad van het mining proces, voorspeld.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC moeilijkheidsgraad stijgt harder

Doordat de hashrate zijn stijging heeft doorgezet in aanloop naar de aanpassing van de moeilijkheidsgraad, is de moeilijkheidsgraad met een hoger percentage naar boven bijgesteld. Volgens BTC.com is het namelijk sinds gisteren 4,68% moeilijker om een nieuw block toe te voegen aan de blockchain van Bitcoin.

De moeilijkheidsgraad wordt elke 2.016 transactieblokken, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, aangepast. Het wordt gekalibreerd op basis van de hashrate van het netwerk om te garanderen dat het altijd om en nabij de tien minuten zal duren om een nieuw transactieblok aan de blockchain toe te voegen.

Op het moment dat de totale rekenkracht van het netwerk stijgt, zal de mining difficulty ook naar boven aangepast worden. Andersom zal een lagere totale rekenkracht ook resulteren in een lagere mining difficulty.

Advertentie

Bitcoin miners draaien winst

Volgens MacroMicro is de koers van bitcoin momenteel hoger dan de gemiddelde kosten om bitcoin te minen. De gemiddelde kosten zouden namelijk gelijk staan aan $21.176 en de koers van BTC is op het moment van schrijven $23.300.

De opleving in de bitcoin koers is uiteraard voor iedereen goed nieuws, maar de bitcoin miners zullen meer opluchting ervaren dan de gemiddelde investeerder. 2022 was namelijk een extreem zwaar jaar voor deze groep. De lage koers, de stijgende hashrate en de uit de hand lopende energieprijzen waren niet de meest ideale condities. De mining omzet was het afgelopen jaar maar liefst 37,5% lager en de kosten om BTC te minen werden alsmede de energieprijzen alleen maar hoger.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie