Ivo Melchers Ivo Melchers
03/01/2023 15:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2023 15:06

Bitcoin mining omzet daalt in 2022 met 37,5%, dit is waarom

icon-mining
Mining
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

De hardnekkige bearmarkt heeft veel bitcoin miners de das om gedaan. Ze hebben het erg lastig en staan zwaar onder druk in de huidige marktomstandigheden die miners niet bepaald ten goede komt.

Aandelen van bitcoin miners dalen wegens angst voor halving
  • icon-mining
    Mining

Publieke bitcoin miners in de problemen

Zo kon je eerder lezen dat de grootste publieke bitcoin miner ter wereld, Core Scientific, gedwongen werd om zijn faillissement in te dienen, aangezien de inkomsten niet de operationele kosten konden dekken die gepaard gingen met het terugbetalen van de huurovereenkomst van de miningapparatuur.

Daarnaast kon je begin november lezen dat andere grote publieke bitcoin miners Iris Energy en Argo Blockchain ook in de problemen zaten. Echter werd Argo Blockchain vorige week gered van de afgrond in een deal ter waarde van $100 miljoen. Galaxy Digital heeft namelijk de Helios installatie gekocht voor maar liefst $65 miljoen en een lening aangeboden ter waarde van $35 miljoen

Advertentie

Bitcoin mining omzet daalt

De bitcoin mining omzet was in het afgelopen jaar $9,55 miljard, terwijl dit in 2021 nog $15,3 miljard bedroeg. Het gaat hier om een totale daling van 37,5%. Er zijn meerdere factoren die het een zware periode maken voor de miners. Door de lage bitcoin koers, de alsmaar stijgende hash-rate (rekenkracht) en de torenhoge energieprijzen draait een groot deel van de miners momenteel verlies.

Als gevolg van de stijgende hash-rate is de de mining difficulty, ofwel de moeilijkheidsgraad van het mining proces, flink gestegen. Zo kon je iets meer dan een maand geleden in het Bitcoin nieuws lezen dat de moeilijkheidsgraad een nieuw record had bereikt van 36,95 T. Deze moeilijkheidsgraad wordt elke 20.016 blokken, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, aangepast aan de hash-rate van het netwerk. Als gevolg zal er altijd grofweg iedere tien minuten een nieuw block aan de blockchain worden toegevoegd.

Door het bearish sentiment in 2022 daalde de winstgevendheid van miners flink. Deze winstgevendheid wordt gemeten in dollars per terahash, of TH, per seconde. Tijdens de piek in 2017 genereerde bitcoin mining $3,39/TH per seconde, maar in 2022 daalde dit naar $0,14/TH per seconde.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie