Ivo Melchers Ivo Melchers
21/12/2022 09:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/12/2022 09:50

Grootste bitcoin miner ter wereld dient faillissement in

icon-mining
Mining
Grootste bitcoin miner ter wereld dient faillissement in

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

De koers van bitcoin speelt een ontzettend hoge rol bij de winstgevendheid van bitcoin miners. De huidige bearmarkt is voor de meeste miners dan ook een bittere pil om te slikken, aangezien bitcoin (BTC) flink is gedaald in het afgelopen jaar. Daarnaast zorgen de stijgende hashrate en de uit de hand lopende energieprijzen voor nog meer zorgen alom bitcoin miners.

In het bitcoin nieuws kon je al voor een langere tijd lezen dat Core Scientific, de grootste publieke bitcoin miner ter wereld, erg hard werd geraakt door de huidige omstandigheden. Eind oktober constateerde het bedrijf al in een document ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat het er financieel niet sterk voor stond. Een faillissement lag destijds al op de loer en dat is nu werkelijkheid geworden.

Bitcoin miners zetten zich schrap voor halving met miljardenreserves
  • icon-mining
    Mining

Chapter 11 faillissement

Volgens een rapport van CNBC heeft Core Scientific vanmorgen zijn faillissement ingediend in Texas. Hiermee zou het het eerste beursgenoteerde bedrijf zijn wat zo’n aanvraag heeft gedaan. Het gaat hier om een zogenoemde ‘chapter 11 faillissement’, wat inhoudt dat het bedrijf BTC zal blijven minen en ondertussen zal proberen om herstructureringen door te voeren, onder toezicht van een rechtbank.

Ondanks dat het bedrijf positieve cashflows blijft genereren, kunnen de inkomsten niet de operationele kosten dekken die gepaard gaan met het terugbetalen van de huurovereenkomst van de bitcoin miningapparatuur.

Het aandeel van Core Scientific (CORZ) is dit jaar met maar liefst 98% gedaald, terwijl rivalen Riot Blockchain (RIOT) en Marathon Digital Holdings (MARA) met respectievelijk 83% en 88% zijn gedaald.

Advertentie

BTC miners onder druk van regelgevers

Onlangs kon je lezen dat Amerikaanse wetgevers een nieuw wetsvoorstel hadden ingediend wat de Environmental Protection Agency (EPA) opdracht geeft om de impact van crypto mining op het klimaat te onderzoeken. Drie wetgevers die met het voorstel kwamen maken zich namelijk ‘ernstige zorgen’ over de invloed van minen op het klimaat.

Het zijn de proof-of-work netwerk, zoals Bitcoin, die hier het doelwit zijn voor het mogelijk nieuwe onderzoek. Scott Faber, een topman bij klimaat-organisatie EWG, heeft duidelijk laten doorschemeren dat proof-of-stake netwerken, zoals Ethereum (ETH), sterk de voorkeur hebben.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie