crypto-mining-cloudservice

Kennisbank

Kennisbank

Wat is Bitcoin mining?

Je hebt vast weleens iets gehoord over mining. Dat geheimzinnige proces waarmee nieuwe bitcoin en altcoins in omloop worden gebracht. Terwijl de Europese Centrale Bank maar een simpele knop hoeft in te drukken om nieuwe euro’s te laten ontstaan kost het minen van bitcoin veel energie en computerkracht. De zoektocht naar nieuwe bitcoin en altcoins lijkt in zeker zin om het vinden van edelmetalen en daar heeft het proces dan ook de naam mining aan te danken. Mining vertolkt een belangrijke rol binnen het ecosysteem en zorgt ervoor dat niet alle 21 miljoen bitcoin in één keer worden uitgegeven. Degene die het hardste werkt maakt de meeste kans om nieuwe bitcoin te vinden.

De grote zoektocht naar het digitale goud speelt ook een belangrijke rol in de beveiliging van bitcoin en andere cryptocurrencies. Bitcoin is een decentraal netwerk van computers waarin iedereen mee kan doen. De beloning die miners ontvangen voor hun werk zorgt ervoor dat ze gemotiveerd worden om het netwerk te beveiligen en transacties te controleren voordat ze deze aan de blockchain toevoegen.

Navigeer snel naar…

    Hoe ontstaan bitcoin en andere cryptocurrencies?

    We hebben natuurlijk al een beetje verklapt dat miners tijd, energie en computerkracht moeten investeren om bitcoin en andere cryptocurrencies te verdienen. In de computercode is vastgelegd dat er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Maar hoe werkt dat proces van mining nu eigenlijk? Dat gaan we nu bespreken. Natuurlijk niet met een technisch verhaal, maar op een manier die voor iedereen te begrijpen is. In essentie is het namelijk helemaal niet zo ingewikkeld. Bitcoin mining begon als een spelletje voor nerds die dat rustig op hun zolderkamertje bij mama thuis konden doen. Tegenwoordig is het echter een miljardenindustrie waar je met een jouw game-computer niet meer tussenkomt. Er gaan serieuze bedragen om in de mining-industrie en er zijn zelfs meerdere beursgenoteerde mining-bedrijven waar je in kunt investeren.

    Al die miners zijn samen continu op zoek naar nieuwe bitcoin. Dat doen ze door te zoeken naar een bijzonder getal dat in feite de sleutel is naar nieuwe bitcoin. De enige manier om dat bijzondere getal te vinden is door zo snel en zo vaak mogelijk achter elkaar te gokken totdat het juiste getal gevonden is.

    Je kunt dit vergelijken met een wedstrijd waarbij je het gewicht van een taart moet raden. Je mag oneindig vaak een poging wagen, maar degene die als eerste het gewicht weet te raden wint de wedstrijd. Degene die het snelste kan raden heeft dan een hogere kans om te winnen. Zo werkt dit in feite ook bij bitcoin mining.

    Hoe krachtiger de computer, hoe groter de kans dat deze het bijzondere getal gaat vinden. Als het een miner lukt om het bijzondere getal te vinden dan krijgen ze als beloning een klein beetje nieuwe bitcoin. Op dit moment ligt die beloning op 6,25 bitcoin en iedere 4 jaar gaat die beloning door de helft, dit noemen we de halving. De beloning halveert net zo lang totdat hij uiteindelijk op nul uitkomt. Op dat moment is het maximum van 21 miljoen bitcoin bereikt en komen er geen nieuwe bitcoin meer bij.

    De gelukkige miner die als eerste het bijzondere getal heeft gevonden stuurt zijn oplossing naar de andere miners om te laten zien dat het gelukt is en publiceert daarmee het volgende bitcoin blok. In dat blok zitten ook transacties. Na het publiceren van dat blok neemt het hele netwerk hetzelfde blok over en gaan ze weer op zoek naar het volgende bijzondere getal om een blok te kunnen publiceren. Het is een constante race waarbij miners ongeveer iedere 10 minuten een nieuw bijzonder getal vinden waarmee ze een blok aan de blockchain mogen toevoegen. Dit is ook wel waarom de technologie achter bitcoin blockchain-technologie genoemd wordt. De bitcoin-database met transacties is in feite een ketting van blokken die door de bijzondere getallen van de miners aan elkaar verbonden wordt. In essentie is dit hoe mining werkt en hoe nieuwe bitcoin of altcoins ontstaan.

    Blockchain in het kort

    In tegenstelling tot wat veel mensen denken is blockchain-technologie geen magische oplossing om geld en andere applicaties op te bouwen. Het is eigenlijk niets meer dan een keten van blokken die op een vernuftige manier met elkaar verbonden zijn. Ieder blok is in feite een bakje data, gevuld met onder andere transacties en een vingerafdruk van het vorige blok. Die vingerafdruk is het bijzondere getal waar we het in het vorige stukje over gehad hebben. Omdat ieder nieuw blok een vingerafdruk (het bijzondere getal) van het vorige blok bevat, zit daarmee de hele voorgeschiedenis van de blockchain in ieder nieuw blok gebakken. Zodra je iets aanpast in een blok dan verandert de vingerafdruk daarvan (het bijzondere getal) en breekt daarmee de ketting. Het valt dus meteen op als mensen transacties aanpassen.

    Voor meer informatie over blockchain-technologie verwijzen we je graag door naar de pagina: wat is blockchain?

    Maximale hoeveelheid van 21 miljoen bitcoin

    In tegenstelling tot de euro heeft bitcoin een vastgelegd maximum van 21 miljoen eenheden. In tijden waarin de euro met miljarden tegelijk uit de printers van de Europese Centrale Bank komt rollen begrijpen steeds meer mensen hoe waardevol dat maximum eigenlijk is. Er zit een maximum aan het aantal bitcoin dat in omloop komt omdat de beloning voor miners iedere vier jaar halveert. Op het moment van schrijven ontvangen miners nog 6,25 bitcoin voor het vinden van een nieuw blok. Maar in mei van het jaar 2024 halveert die beloning alweer naar 3,125 bitcoin per gevonden blok.

    Tot nu toe is gebleken dat die halvering van de beloning voor miners een positieve schok betekent voor de bitcoin koers. In de maanden na een halving schiet de bitcoin koers traditiegetrouw flink de lucht in. Je kunt wel zeggen dat de bitcoin koers zich de afgelopen 12 jaar naar het ritme van de halvering van de beloning voor miners heeft bewogen. Maar het belangrijkste om van dit gedeelte mee te nemen is dat miners dus een beloning krijgen voor het vinden van een nieuw blok die volgens een vast schema steeds minder wordt. Naast de vaste beloning ontvangen miners ook alle transactiekosten van de transacties die ze meenemen in hun blokken.

    De oplopende moeilijkheidsgraad van mining

    Het laatste en misschien wel het belangrijkst element van bitcoin mining is de zogenaamde difficulty adjustment. Hoe hoger de koers van bitcoin, hoe interessanter het natuurlijk wordt om bitcoin te gaan minen. Je zou dan ook verwachten dat er bij een stijgende koers meer miners actief worden en er steeds meer bitcoin gevonden worden. Om te voorkomen dat alle 21 miljoen bitcoin vandaag al in omloop komen door enthousiaste miners heeft Satoshi Nakamoto een dynamische moeilijkheidsgraad toegevoegd aan het minen. Naarmate er meer computerkracht in het netwerk op zoek is naar nieuwe bitcoin – de zogenaamde bijzondere getallen – gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Als er minder computerkracht in het netwerk zit gaat de moeilijkheidsgraad omlaag.

    De verstelbare moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat het aantal bitcoin dat wordt uitgegeven binnen het vastgestelde schema blijft. Na iedere 2016 blokken past het netwerk automatisch de moeilijkheidsgraad aan en moeten de bijzondere getallen waar miners naar op zoeken moeten aan meer of minder vereisten voldoen.

    Dit is in een notendop hoe het minen van bitcoin en andere cryptocurrencies werkt en hoe nieuwe bitcoin of altcoins in omloop komen. Natuurlijk hebben we alles extreem versimpeld en ligt het in werkelijkheid een stuk complexer, maar als je het bovenstaande verhaal begrijpt heb je een goed beeld van het proces dat we mining noemen. Dankzij dit proces kunnen decentrale munten als bitcoin op een veilige manier worden uitgegeven zonder dat we zijn aangewezen op bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank. Best gaaf toch?

    Deel dit artikel
    Kennisbank icon

    Lees ook

    Meer Chevron to the right

    Hoeveel Bitcoins zijn er?

    Wat is een bitcoin ETF?

    Wat is een Bitcoin mixer?

    Ontvang je salaris in bitcoin

    Plan B’s Stock to Flow model

    Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

    Advertentie
    Net binnen
    Trending
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
    goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
    Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
    Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
    Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
    Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
    Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
    Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
    Advertentie