Rodrigo van Asseldonk Rodrigo van Asseldonk
22/06/2024 13:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2024 16:43

Bitcoin miners verwarmen nu een hele stad in Finland

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
marathon-digital-finse-verwarming-bitcoin-mining

Foto: Shutterstock/trabantos

Na de Bitcoin halving in april, laten Finse miners zien dat het verkopen van overtollige warmte uit Bitcoin-mining een nieuwe inkomstenbron kan zijn. Een grote BTC miner pakt dit op een wel heel bijzondere manier aan in Finland.

Bitcoin ETF’s voltooien succesweek met beste dag in 5 weken
Bitcoin ETF’s voltooien succesweek met beste dag in 5 weken

Finse stad verwarmd door BTC miner

Marathon Digital Holdings, ’s werelds grootste Bitcoin-mining bedrijf, is een nieuw project gestart dat een hele stad in Finland zal verwarmen.

Het proefproject maakt gebruik van de gerecyclede warmte die wordt gegenereerd door Bitcoin-mining om verwarming te bieden aan meer dan 11.000 inwoners. In een tweet op X deelde het team achter Marathon afgelopen donderdag een video waarin het nieuwe gebruik van Bitcoin-mining werd uitgelegd:

“In Finland hebben we een proefproject van 2 megawatt gelanceerd om een ​​stad met 11.000 inwoners te verwarmen met gerecyclede warmte van Bitcoin-mining.”

Het project markeert Marathon’s eerste op stadsverwarming gebaseerde proefproject in de eurozone. Volgens voorzitter en CEO van Marathon Fred Thiel is dit een cruciale stap voorwaarts in hun strategie om wereldwijd uit te breiden en duurzaam te innoveren:

“We produceren niet alleen digitale assets; we verwarmen huizen en integreren duurzame praktijken in ons bedrijfsmodel. Wij geloven dat dit soort innovatie de vooruitgang van de mining-industrie kan stimuleren en de leidende marktpositie van Marathon op dit gebied verder kan versterken.”

Advertentie

“District heating” met bitcoin

Het proefproject van Marathon maakt gebruik van een methode die ‘district heating’ (ofwel: ‘stadsverwarming’) wordt genoemd en waarbij het water centraal wordt verwarmd en via een ondergronds netwerk van leidingen wordt gedistribueerd om huizen te verwarmen.

Finland, bekend om zijn schone energiemix, is voor stadsverwarming sterk afhankelijk van biomassa. Door gebruik te maken van de warmte van Bitcoin-miners, wil het project de CO2-uitstoot en de bedrijfskosten verminderen. Dit zou een toekomstbestendige methode kunnen blijken om huizen te verwarmen, aangezien Bitcoin-mining installaties een behoorlijke hoeveelheid overtollige warmte produceren.

“Het koudere klimaat in Europa heeft aanleiding gegeven tot een uitgebreid netwerk van stadsverwarmingssystemen die warmte leveren aan miljoenen inwoners”, aldus Marathon.

Door warmte te recyclen wil Marathon zijn duurzaamheid portfolio verbeteren en nieuwe inkomstenstromen genereren, in lijn met zijn doel om stroomkosten te minimaliseren. Het project maakt deel uit van Marathon’s bredere inzet op het gebied van duurzaamheid en breidt zijn footprint uit naar twaalf locaties op vier continenten.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Rodrigo van Asseldonk

Rodrigo van Asseldonk is sinds februari 2024 een gewaardeerd lid van het Crypto Insiders team. Via een samenwerking met Student Blockchain Association Netherlands (SBAN) kwam hij in contact met Crypto Insiders en sindsdien schrijft hij met passie over de wereld van cryptocurrency. Met een dubbele graad in Rechten en Corporate Finance aan de Radboud Universiteit en zijn ervaring in het opzetten van studenteninitiatieven, brengt Rodrigo een unieke combinatie van juridische en financiële kennis naar zijn artikelen. Zijn interesse in Bitcoin en de democratisering van geld inspireert hem om blockchainconcepten toegankelijk en leuk te maken voor een breed publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie