Erik Juffermans Erik Juffermans
10/04/2024 15:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2024 13:46

Bitcoin miners zetten zich schrap voor halving met miljardenreserves

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners zetten zich schrap voor halving met miljardenreserves

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Bitcoin (BTC) miners hebben minder dan twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de bitcoin halving.

Naast het investeren in nieuwe apparatuur zetten miners alle zeilen bij om hun reserves te vergroten. De halving is namelijk een onvoorspelbare periode, en een flinke financiële buffer kan geen kwaad.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Grote bitcoin (BTC) miners spekken de kas

Marathon Digital en Riot Platforms, twee reuzen in de mining industrie, hebben gezamenlijk ongeveer $3 miljard aan cash en bitcoin op de balans staan. De reserves in de sector nemen momenteel rap toe. Wat is er aan de hand?

Na de halving zullen de beloningen voor miners gehalveerd worden; van 6,25 BTC per block naar 3,125 BTC per block. De inkomsten van miners zullen vlak na de halving dus een flinke tik krijgen.

Op termijn zal de koers van bitcoin gaan stijgen als gevolg van de halving. Maar historisch gezien consolideert eerst de bitcoin koers na de halving voor een korte periode. Tijdens deze periode zullen miners het moeilijk krijgen. De kosten zijn plotseling hoger en de inkomsten dalen.

De reserves die bitcoin miners momenteel opbouwen zullen tijdens deze fase na de halving goed van pas komen. Met de reserves zullen de miners de financiële tik kunnen absorberen en tegelijkertijd kunnen blijven groeien.

Advertentie

De cijfers van de bitcoin miners

Het eerder genoemde Marathon minede in maart 894 BTC, een kleine stijging ten opzichte van februari. In totaal heeft Marathon nu 17.381 BTC op de balans. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog $324 miljoen aan cash achter de hand. Een totale reserve van $1,6 miljard.

Marathon zal deze reserves naar eigen zeggen gebruiken om “te profiteren van strategische kansen, waaronder consolidatie binnen de industrie.” Zo nam Marathon vorige week een bitcoin mining centrale over voor $87 miljoen.

Riot Platforms minede in maart 425 BTC en dat iets minder dan in februari. In totaal bezit Riot nu 8490 BTC. Samen met ongeveer $685 miljoen aan cash heeft Riot een reserve van $1,3 miljard.

Hut 8, een andere prominente miner, heeft 9102 BTC op de balans staan. Asher Genoot, de CEO van Hut 8, zei vorige week dat het bedrijf aankoop kansen verkent en daarnaast “erg kosten-bewust” is rond de halving.

De halving komt inmiddels heel dichtbij. De grote spelers in de industrie lijken voorbereid. De verwachting is dat de mining sector na de halving nog selecter zal worden. Enkel de grootste en meest efficiënte partijen zullen na de halving winstgevend blijven.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie