Erik Juffermans Erik Juffermans
03/04/2024 15:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/04/2024 14:32

Bitcoin mining industrie leert, expert verwacht minder faillissementen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining industrie leert, expert verwacht minder faillissementen

Foto: Mark Agnor/Shutterstock

De afgelopen bearmarkt hakte er flink in bij Bitcoin (BTC) miners. De bearmarkt pakte namelijk een stuk langer en dieper uit dan verwacht. Als gevolg zagen meerdere Bitcoin miners zich in 2022 gedwongen een faillissement aan te vragen. Maar dit zal deze cyclus weleens anders kunnen zijn. Dit zegt Asher Genoot, de CEO van bitcoin miner Hut 8.

Bitcoin miners hebben de zaken beter op orde

Asher zegt in een interview met Bloomberg dat de reden voor de reeks faillissementen in 2022 onder andere te maken had met onverwacht hoge energie kosten. Ook waren veel miners ‘overleveraged’. Ze liepen dus te grote financiële risico’s.

“Een grote reden die in 2022 tot veel faillissementen leed in de mining sector, en tot een opschudding van assets leed, was leverage. Veel bedrijven groeide terwijl ze grote leningen hadden. Die schulden konden niet worden betaald toen BTC in 2022 daalde en de energieprijzen omhoog gingen,”

Aldus Genoot, die zegt dat de situatie inmiddels anders is. Bitcoin miners maken in tegenstelling tot 2021 en 2022 minder gebruik van leningen, en bouwen meer op schulden-vrij kapitaal. Ook zegt Genoot dat de dynamiek binnen de sector na de halving sterk zal veranderen en dat miners meer zullen gaan fuseren of andere bedrijven zullen overnemen.

De bitcoin halving komt eraan

Na de Bitcoin halving zal de mining sector een stuk selecter worden. Voor kleine miners zal het moeilijker worden om de productiekosten per bitcoin te drukken. Voor grotere partijen die op een grotere schaal opereren is dit over het algemeen makkelijker.

Over een paar weken, op 20 april tijdens block 840,000, zal de halving plaatsvinden. De beloning voor miners zal dan halveren van 6,25 BTC naar 3,125 BTC per geproduceerd block.

Historisch gezien trapt de halving de laatste explosieve fase van de bitcoin bullrun af. Maar niet alleen voor investeerders is de halving spannend. Vooral voor miners is het een spannende periode. Alleen de bedrijven die het best voorbereid zijn zullen ongehavend uit de strijd komen.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders presenteert een spannende quiz over alles wat er in cryptoland gebeurde in maart. Doe mee op 4 april vanaf 13:00 uur en maak kans op 1 miljoen BONK, 25 XRP of andere fantastische crypto-beloningen. Volg ons op Instagram en doe op 4 april vanaf  13:00 mee met de crypto quiz.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie