Ivo Melchers Ivo Melchers
06/12/2022 15:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2022 15:31

Bitcoin mining difficulty daalt na lange tijd flink

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote Bitcoin miners boeken recordwinsten

Foto: cybrain/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakt gebruik van het proof-of-work consensus algoritme, wat betekent dat miners met elkaar concurreren om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen en daar krijgen zij een beloning voor. In de basis is er ruwe rekenkracht nodig om het netwerk draaiende te houden en deze wordt geleverd door miners. Zij hebben grote hoeveelheden machines draaien die constant computerkracht, ofwel hash-rate, aan het netwerk bijdragen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining

De mining difficulty is de moeilijkheidsgraad van het mining proces, ofwel voor het oplossen van de rekensom voor het ‘vinden’ van een nieuw transactieblok.

Deze moeilijkheidsgraad wordt elke 20.016 blokken, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, aangepast aan de hash-rate van het netwerk. Wanneer de totale rekenkracht van het netwerk namelijk zou stijgen, dan duurt het dus minder lang voor de miners om een nieuw block aan de blockchain toe te voegen. Omgekeerd, als de rekenkracht daalt zou dat betekenen dat het langer duurt voordat er een nieuw block is ontdekt.

Door de moeilijkheidsgraad te kalibreren met de hash-rate kan het netwerk garanderen dat er grofweg iedere tien minuten een nieuw block aan de blockchain wordt toegevoegd.

Daling mining difficulty

De afgelopen weken was de hash-rate iets gedaald waardoor de concurrentie iets was afgenomen. Als gevolg heeft de mining difficulty adjustment ervoor gezorgd dat miners sneller de oplossing kunnen vinden voor het toevoegen van een nieuw block. De mining difficulty is namelijk met 7,32% gedaald.

Eerder kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de moeilijkheidsgraad, bij de vorige aanpassing, naar een nieuw record was gestegen van 36,95 T. Uit data van BTC.com is te zien dat sinds begin augustus de moeilijkheidsgraad bijna elke keer was gestegen, met uitzondering van 28 september en 7 november. Ditmaal was echter de meest significante daling sinds de zomer van 2021, na het harde optreden van China tegen Bitcoin mining.

De afname van de hash-rate laat zien dat bitcoin miners, die het economisch gezien erg lastig hebben, onrendabele machines loskoppelen. De daling van de bitcoin koers, de stijgende energieprijzen en de stijgende moeilijkheidsgraad maken het namelijk behoorlijk lastig voor de miners en verkleinen de marges.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie