Kevin Schijven Kevin Schijven
04/03/2022 14:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2022 14:04

Bitcoin mining difficulty daalt voor het eerst in maanden

Nieuws
Bitcoin mining difficulty daalt voor het eerst in maanden

Foto: emerge/Shutterstock

Gisterenavond vond weer de aanpassing van de moeilijkheidsgraad voor bitcoin (BTC) mining plaats. Elke 2.016 blocks in de blockchain van Bitcoin, dat is ongeveer elke twee weken, wordt deze zogenoemde difficulty rate automatisch aangepast.

Of deze moeilijkheidsgraad omhoog of omlaag gaat, is afhankelijk van de totale hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin-netwerk. Als de hash rate stijgt, dan duidt dit aan dat meer computers concurreren om transacties te verwerken. Als transacties gemiddeld sneller dan 10 minuten worden verwerkt, dan gaat de moeilijkheidsgraad omhoog.

In de afgelopen twee weken is de gemiddelde hash rate gedaald van ongeveer 200 exashes per seconde (EH/s) naar 197 EH/s. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid om transacties te verwerken op 10 minuten en 9 seconden uitkwam. Daarom zakt de moeilijkheidsgraad nu met 1,49% naar 27,55 T, blijkt uit gegevens van BTC.com.

Cosmos (ATOM) beweegt naar blauwe zone waaruit koers hard kan stijgen

Bitcoin hash rate daalt voor het eerst in maanden

De afgelopen zes keer, sinds eind november, is de difficulty alleen maar gestegen. En zelfs eind november was het maar een klein dipje, wederom ook van 1,49%. Daarvoor steeg de hash rate sinds zelfs 9 maal achterelkaar en af en toe met flinke sprongen.

Dat komt omdat de hash rate (en vervolgens de moeilijkheidsgraad) afgelopen zomer flinke klappen kregen te verduren. China, dat ooit verantwoordelijk was voor maar liefst 65% van de totale hash rate, besloot namelijk toen om mining te verbieden. De hash rate zakte vervolgens van ongeveer 180 EH/s naar eventjes diep onder de 100 EH/s.

Begin dit jaar kwam de hash rate alweer boven 190 EH/s uit, waarmee het netwerk dus meer dan hersteld was van het verbod. Deze daling wordt daarom ook vooralsnog meer als een dip gezien dan een daadwerkelijk trendbreuk. Men speculeert dat de hash rate tegen het eind van het jaar zelfs naar 300 EH/s zou kunnen stijgen, al is dat wellicht erg veel “hopium.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie