Ivo Melchers Ivo Melchers
20/12/2022 17:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2022 17:08

Bitcoin mining difficulty stijgt met 3,27%, dit is waarom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: FabreGov/Shutterstock

De Bitcoin (BTC) mining difficulty was een lange tijd bezig aan een aardige opmars. Echter kon je twee weken geleden in het Bitcoin nieuws lezen dat de mining difficulty voor het eerst sinds de zomer van 2021 significant was gedaald. Destijds was het harde optreden van China tegen Bitcoin mining de oorzaak. Ditmaal is de moeilijkheidsgraad weer eens gestegen met 3,27%, volgens data van BTC.com.

Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Hoe werkt BTC mining?

Bij een proof-of-work (PoW) systeem is er ruwe rekenkracht vereist om het netwerk draaiende te houden. Deze rekenkracht wordt geleverd door miners die continu hash keys genereren met als doel om een transactieblok aan de blockchain te kunnen toevoegen. Een hash key is een lange streng van letters en nummers en deze moet met een door het protocol bepaald aantal nullen beginnen. De miner die dit als eerste voor elkaar krijgt mag een nieuw block toevoegen en verdient hier BTC als beloning mee.

De snelheid waarmee alle miners bij elkaar deze hash keys genereren, wordt ook wel de hash rate genoemd. Gemiddeld wordt er iedere tien minuten een nieuw block aan de blockchain toegevoegd. Om dit in stand te houden vindt er iedere 2.016 blocks, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, een aanpassing van de moeilijkheidsgraad plaats.

Advertentie

Reden tot verandering mining difficulty

Middels de data op BTC.com is te zien dat de gemiddelde tijd om een nieuw block toe te voegen in de afgelopen twee weken 9 minuten en 41 seconden bedroeg. Aangezien dit onder de 10 minuten ligt, was een stijging van de mining difficulty vereist.

Over het algemeen is een verandering van de hash rate de oorzaak van de aanpassing van de moeilijkheidsgraad. Echter kan geluk ook een rol spelen volgens Ethan Vera, COO van Luxor, een bitcoin mining-softwarebedrijf dat een mining-pool beheert. Naar zijn mening was geluk één van de factoren waarom de difficulty twee weken geleden fors daalde:

‘’In theorie kan de hele branche geluk of pech hebben. Met dezelfde hoeveelheid rekenkracht zou het de ene dag 140 blocks kunnen maken en de volgende dag 150 blocks.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie