Timo Bult Timo Bult
31/03/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 13:14

Bitcoin mining ‘difficulty’ stijgt naar nieuw record

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining 'difficulty' stijgt naar nieuw record

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Er komt nog altijd meer rekenkracht bij op het Bitcoin (BTC) netwerk. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de difficulty een nieuwe all-time high (ATH) heeft bereikt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining difficulty

Bitcoin miners verwerken transacties door ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Hoe sneller zij dit doen, hoe groter de kans dat zij de juist oplossing vinden. Na het raden van de oplossing mag de miner een transactieblok toevoegen aan de Bitcoin blockchain met als beloning nieuwe bitcoins.

Het netwerk schrijft voor dat er ongeveer elke 10 minuten een nieuw transactieblok wordt toegevoegd. Dit om ervoor te zorgen dat transacties snel en consequent worden verwerkt. Hoe meer BTC miners het juiste antwoord proberen te raden, hoe sneller een blok dus “ontdekt” kan worden.

Mocht dit sneller dan de voorgeschreven 10 minuten zijn, dan zal het automatische difficulty-mechanisme omhoog worden bijgesteld. Zo wordt het moeilijker om het antwoord te raden. Duurt het langer dan 10 minuten dan wordt het juist makkelijker om te minen. De difficulty wordt ongeveer elke 14 dagen bijgesteld.

Advertentie

Bitcoin difficulty naar nieuw record

De difficulty is vandaag, na een kort dipje, weer gestegen. Kortom, er is weer meer rekenkracht bijgekomen. Naast dat dit aantoont dat steeds meer miners geloven in de toekomst van Bitcoin, wordt het netwerk hierdoor ook veiliger. De difficulty bedraagt nu 28,59T, een stijging van 4% ten opzichte van de vorige difficulty adjustment.

Bitcoin mining difficulty – Bron: BTC.com

Daarmee is een nieuwe ATH bereikt. Nooit eerder was de difficulty zo hoog als nu. Dat is natuurlijk mooi bitcoin nieuws!

Dat het moeilijker wordt om bitcoins te minen betekent dus ook dat er weer meer energie verbruikt wordt. Onlangs was te lezen dat Greenpeace en Ripple een campagne zijn gestart om het netwerk over te laten stappen op proof-of-stake (PoS), een consensusprotocol waarin miners geen rol spelen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie