Ivo Melchers Ivo Melchers
07/03/2023 13:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/03/2023 13:25

Bitcoin mining hashrate én moeilijkheidsgraad staan op een all-time high

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/GreenBelka

De bitcoin koers zit momenteel alweer zo’n twee weken in een lichte neerwaartse trend. Na een hoogtepunt neer te hebben gezet van om en nabij de $25.000, staat de koers op het moment van schrijven zo’n 10% lager. Desondanks heeft zowel de hashrate als de mining difficulty van het Bitcoin (BTC) netwerk een nieuwe all-time high bereikt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin hash rate en moeilijkheidsgraad

De mining hash rate is een indicator die de totale hoeveelheid rekenkracht meet die verbonden is met het netwerk van Bitcoin. De waarde wordt gemeten in terahashes per seconde (TH/s). Op het moment dat de hash rate stijgt, betekent dit dat Bitcoin miners meer en/of efficiëntere machine op het netwerk brengen. Zo’n trend laat ook wel zien dat de huidige blockchain van Bitcoin aantrekkelijk is voor miners.

Aan de andere kant suggereert de dalende waarde van de indicator dat enkele miners hun machines loskoppelen, wat suggereert dat ze het niet winstgevend genoeg vinden om BTC te minen.

De moeilijkheidsgraad is een ingebouwd concept dat bepaalt hoe moeilijk het is voor miners om een nieuw blok aan de blockchain toe te kunnen voegen. Deze moeilijkheidsgraad wordt elke 20.016 blokken, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, aangepast aan de hash rate van het netwerk. Hiermee streeft het netwerk ernaar om de blokproductiesnelheid constant te houden rond de tien minuten.

Nieuwe all-time highs

Data van Blockchain.com geeft duidelijk weer dat de totale hash rate is gestegen tot een nieuw record van bijna 330 TH/s. Daarnaast is de moeilijkheidsgraad bij de laatste aanpassing op 25 februari met 9,95% gestegen tot een nieuw hoogtepunt van 43.05 T, volgens data van BTC.com.

In de grafiek van de hash rate is te zien dat de totale rekenkracht van het netwerk een scherpe daling zag voordat het recentelijk tot een nieuwe all-time high steeg. Dit heeft alles te maken met de stijging in de moeilijkheidsgraad: wanneer miners het moeilijker vinden om te minen verdienen ze minder inkomsten. Daarom beginnen sommige kleine miners die lage winsten maakten hun machines los te koppen wanneer de moeilijkheidsgraad zo hoog wordt.

De stijging van de rekenkracht kan een teken zijn dat de grotere spelers in de mining-industrie nog steeds erg bullish zijn over de toekomst van Bitcoin.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie