Ivo Melchers Ivo Melchers
26/03/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2023 13:00

Bitcoin mining wordt steeds aantrekkelijker: hashrate blijft maar stijgen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Minería de Bitcoin se hace más atractiva: el hashrate sigue subiendo

Foto: Shutterstock/GreenBelka

De leider van de cryptomarkt, bitcoin (BTC), is hard op weg om het eerste kwartaal van 2023 flink in het groen af te sluiten. Op nieuwjaarsdag was de bitcoin koers nog om en nabij de $16.500, maar inmiddels staat BTC zo’n 67% hoger op $27.650. Deze indrukwekkende koersstijging brengt niet alleen een lach op het gezicht van alle investeerders, maar ook bitcoin miners zullen een voorzichtige glimlach tevoorschijn halen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC hashrate blijft maar stijgen

Enkele weken geleden kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de hashrate, oftewel de totale rekenkracht van alle bitcoin miners, was gestegen tot een nieuwe all-time high van bijna 330 exahashes per seconde (EH/s). Destijds bevond de koers zich in een neerwaartse trend, aangezien het bijna 10% lager stond dan het eerder neergezette hoogtepunt van ongeveer $25.000.

Enkele dagen hierna begon de bitcoin koers erg hard te stijgen, waardoor het voor miners aantrekkelijker werd om machines aan te sluiten en BTC te minen. Dit reflecteert zich dan ook in de hashrate, aangezien data van BTC.com laat zien dat deze op het moment op een recordhoogte van 348,92 EH/s staat.

Met een hogere bitcoin koers is de winstgevenheid van mining toegenomen, alhoewel het nog steeds verre van het ideale cijfer is. In de afgelopen week is de hashprijs, ook wel een maatstaf die de gemiddelde prijs aangeeft die een mining-machine dagelijks op het Bitcoin netwerk maakt, met maar liefst 20% de lucht in geschoten. Data van hashrateindex laat zien dat de huidige hashprijs gelijk staat aan ongeveer $0,077 TH/dag.

Advertentie

Moeilijkheidsgraad bitcoin mining

BTC.com geeft tevens weer dat de moeilijkheidsgraad op 23 maart met een totaal van 7,56% naar boven is bijgesteld. De stijgende concurrentie heeft er dus voor gezorgd dat het met 7,56% moeilijker wordt om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen.

Deze mining difficulty wordt iedere 20.016 blokken, wat gelijk staat aan ongeveer twee weken, aangepast aan de totale rekenkracht van het netwerk om de blokproductiesnelheid constant te houden rond de tien minuten.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie