Max Max
11/04/2024 11:53 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2024 10:43

Bitcoin nadert de “euforische fase” van de cryptomarkt, zegt onderzoek

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin nadert de “euforische fase” van de cryptomarkt, zegt onderzoek

Foto: photo.ua / Shutterstock.com

Nieuwe data suggereert dat de cryptomarkt richting de “euforische fase” gaat van de marktcyclus, zegt analysbedrijf Glassnode.

Dit betreft de laatste fase van de bullrun waar cryptomunten exponentieel kunnen stijgen voordat de daling weer wordt ingezet. “We zijn nog vroeg”, zegt Glassnode.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De cryptomarkten gaan richting de euforische fase volgens Glassnode

Het blijft een indrukwekkend jaar voor bitcoin (BTC), met een prijs die van $42.000 naar $73.000 steeg in de eerste drie maanden van 2024.

Bitcoin heeft een toename gezien in het handelsvolume sinds de lancering van de Amerikaanse spot ETF’s begin januari 2024. Dagelijks zien we flinke handelsvolumes, die in maart piekten op $14,1 miljard, toen de BTC koers het all-time high van $73.800 bereikte.

Deze omvang van het handelsvolume op de spotmarkt is equivalent aan de hoogte van de bullmarkt van 2020-2021. Het is echter de laatste weken afgenomen, en komt momenteel op $7 miljard per dag uit.

Terwijl Bitcoin zijn opwaartse traject voortzet, houden investeerders en analisten de belangrijkste statistieken van Glassnode nauwlettend in de gaten. De laatste fase van de bullrun, ook wel de “euforische fase” genoemd, wordt gemeten met verschillende statistieken.

Advertentie

Eerdere investeerders vs nieuwe investeerders is ongeveer gelijk

Glassnode merkt op dat de markt overgegaan is naar een “euforische fase”, met aanzienlijk meer investeerders die winst nemen op hun beleggingen.

Het middelpunt van de analyse is de ‘percentage aanbod in winst’-gegeven, die het percentage van het totale circulerende bitcoin-aanbod volgt dat momenteel winstgevend is.

Wat je duidelijk kunt zien in de tien jaar durende grafiek is het aantal mensen dat bitcoin vasthoudt met winst gestegen naar ongeveer 83%. Dit is meer dan het oude record van 74% wat stamt uit de laatste bullrun in 2021. Glassnode neemt 90% als indicator voor de euforische fase, waar we dus aardig dichtbij zitten op dit moment.

Verder onderzoekt Glassnode de winstgevendheid door rekening te houden met de omvang van de winst door de berekening van de niet-gerealiseerde winst. Deze maatstaf houdt in dat de kostenbasis van elke munt wordt afgetrokken van de huidige spotprijs en deze verschillen worden opgeteld voor het gehele aanbod aan winst.

Hiervoor wordt een maatstaf van standaard + 1 aangehouden die nog lang niet bereikt is. Dit is ook een duidelijk teken dat we nog vroeg zijn, volgens Glassnode.

De analyse benadrukt ook het belang van beleggersgedrag in termen van ongerealiseerde winst. Glassnode merkt op dat, hoewel een substantieel deel van het aanbod winstgevend is, de kosten van de meeste holdings slechts matig onder de huidige spotprijs liggen. Dat is logisch gezien de nieuwe investeerders pas net hun bitcoin hebben aangekocht en de prijs nog niet echt veel verder omhoog is gegaan vanaf het moment van kopen.

Bitcoin beleggers kopen $1,7 miljard aan BTC tijdens dip
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wat gaat er gebeuren na de bitcoin halving?

Met hoge liquiditeit en de aankomende halvering van de Bitcoin-voorraad is de markt positief gestemd, wat aangeeft dat de bullmarkt in volle gang is. Of we eerst nog een flinke correctie zien of direct doorschieten naar hogere prijzen, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat investeerders nog steeds positief zijn en vooral de nieuwe investeerders verwachten hogere prijzen voor bitcoin dit jaar.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie