Thom Derks Thom Derks
20/03/2023 13:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2023 13:50

Bitcoin open interest bereikt hoogste niveau van 2023

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aumento del precio de BTC genera 50% más de ingresos para los mineros

Foto: Trzmiel/Shutterstock

Het positieve sentiment omtrent bitcoin (BTC), dat lijkt te ontstaan als gevolg van de bankencrisis in de Verenigde Staten, slaat op dit moment ook over op de derivatenmarkten. De zogenaamde ‘open interest’ op bitcoin futures bereikt met een totaal van 12 miljard dollar namelijk het hoogste punt van 2023, blijkt uit gegevens van Coinglass. Een toename van de open interest (IO) betekent dat er nieuw geld naar de markt vloeit.

‘Bitcoin Jezus’ opgepakt en aangeklaagd door Amerikaanse overheid
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Vooral positieve bitcoin open interesse

In het geval van bitcoin lijkt het vooral te gaan om positieve open interest. Dat wil zeggen in nieuw geld dat vooral inzet op koersstijgingen voor bitcoin. Dit zien we aan de kosten voor het dragen van long-posities, die toenemen naarmate meer mensen bullish worden en de vraag naar deze posities stijgt.

Als het geld kost om posities vast te houden, dan betekent dat vaak dat er een positief sentiment in de markt heerst. De bitcoin koers ziet de beste prestatie in een week sinds 2019 en stijgt naar de hoogste prijs sinds terra (LUNA) crash. Dat lijkt voor een flinke omslag in het sentiment te zorgen, in het voordeel van de bulls.

Advertentie

Wat is open interest?

Open interest (het openstaande contractvolume) verwijst naar het totale aantal futurescontracten dat op een bepaald moment openstaat. Het geeft dus het aantal uitstaande contracten aan dat nog niet is afgewikkeld.

Open interest wordt berekend door het aantal longposities gelijk te stellen aan het aantal shortposities. De IO  kan stijgen als er nieuwe contracten worden aangegaan door kopers en verkopers of als bestaande contracten worden gerold naar toekomstige vervaldatums.

IO kan dalen als bestaande contracten worden afgewikkeld of als kopers en verkopers posities sluiten. Het is een belangrijke statistiek voor handelaren en beleggers, omdat het de liquiditeit en diepte van de markt aangeeft. Een hoge open interest geeft aan dat er veel activiteit is.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie