Roy van Krieken Roy van Krieken
25/04/2024 13:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2024 11:53

Bitcoin Runes extreem populair, domineren transacties op het netwerk

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving is het meest bullish scenario ooit voor de BTC koers

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Sinds de lancering van de nieuwe Runes tokens op de Bitcoin (BTC) blockchain zijn ze uitgegroeid tot een dominante kracht. Deze tokens vertegenwoordigen nu meer dan twee derde van alle transacties op het netwerk, volgens gegevens van Dune Analytics. Sinds de lancering zijn er al meer dan 2 miljoen Runes transacties op het Bitcoin netwerk verwerkt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Aanzienlijke invloed op de BTC netwerkactiviteit

Op 23 april zagen Runes hun grootste activiteit met meer dan 750.000 transacties. Hoewel dit aantal de volgende dag daalde tot 312.000, blijven Runes een aanzienlijk deel van de totale netwerkactiviteit uitmaken. De introductie van Runes heeft niet alleen de aard van transacties op de Bitcoin blockchain veranderd, maar ook de inkomstenstroom voor miners. Op de dag van de halving droegen Runes bij aan bijna 70% van de totale miner fees, een percentage dat sindsdien varieert tussen 33% en 69%.

De snelle adoptie van Runes tokens heeft geleid tot een debat over de duurzaamheid van deze nieuwe inkomstenbron voor Bitcoin miners. Sommige experts vragen zich af of de Runes op lange termijn een stabiele en betrouwbare inkomstenbron zullen vormen. Een groot deel van deze transacties bestond namelijk enkel uit memecoins en NFT-fans die via Runes een zeldzame ‘satotshi’ wilden inscriben.

Een paar dagen geleden was al te lezen dat de Runes-hype er tevens voor zorgde dat de transactiekosten op het Bitcoin netwerk de pan uit schoten.

Advertentie

Precies zoals Bitcoin bedoeld was?

Tegelijkertijd uiten critici zorgen over de hoeveelheid blokruimte die door Runes wordt ingenomen, met sommigen zoals Nikita Zhavoronkov, hoofdontwikkelaar bij Blockchair, die beweren dat Bitcoin door deze veranderingen steeds minder functioneert als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem, zoals oorspronkelijk bedoeld door Satoshi Nakamoto.

De opkomst van Runes op de Bitcoin blockchain kan gezien worden als een nieuw tijdperk voor de cryptocurrency. Het is een volledig nieuwe manier van het maken van tokens op het Bitcoin netwerk, wat mogelijk grote implicaties heeft voor zowel de technische infrastructuur als de economische dynamiek van Bitcoin. Hoewel de toekomst onzeker blijft, is het duidelijk dat de invloed van Runes op Bitcoin significant is en potentieel blijvende veranderingen teweeg zal brengen voor het Bitcoin netwerk.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie