Nick de Jong Nick de Jong
24/05/2024 21:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2024 18:44

Bitcoin Runes hype keldert, transacties met 84% afgenomen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag ooit, gigantische GBTC uitstroom

Foto: hxdbzxy/Shutterstock

Waar het Runes protocol met veel gejuich en enthousiasme werd ontvangen, is het aantal transacties via het protocol inmiddels flink afgenomen. Toch ziet een belangrijke naam in de crypto wereld nog veel potentie voor het protocol.

De bitcoin fondsen doen het erg goed, waarom stijgt de koers niet?
De bitcoin fondsen doen het erg goed, waarom stijgt de koers niet?

Runes protocol groot succes

Toen het Runes protocol lanceerde op het Bitcoin netwerk op 20 april, werd vrijwel direct een groot gedeelte van de transacties op het netwerk uitgevoerd via het nieuwe protocol. Voor miners was het nieuwe protocol, kort na de bitcoin (BTC) halving, een prettige bijkomstigheid. Door het vele gebruik van het protocol, stegen de transactiekosten waardoor de bitcoin miners een deel van hun gehalveerde miners beloning konden compenseren.

Sinds de lancering wist het protocol op acht verschillende dagen het overgrote deel van de transacties op het netwerk uit te voeren. Deze dagen vielen vooral samen met weekenden. Door de explosieve stijging van de transactiekosten wisten miners zelfs boven de 100 miljoen dollar aan inkomsten uit te komen. Het nieuwe dagrecord stond uiteindelijk op 107,7 miljoen dollar aan verdiensten.

Advertentie

Daling van 84% sinds de piek

Begin mei daalde het aantal transacties via het Runes protocol drastisch. Op 2 mei was dit nog slechts 11,1%. Hierna leek er weer een stijging te zien, maar deze was van korte duur. Deze opleving was goed terug te zien in de grafiek van Dune Analytics op 4,5 en 6 mei.

Na 6 mei nam het aantal transacties weer verder af. Op 22 mei stond het percentage transacties op 12,7%. Alsnog een flink stuk hoger dan de andere protocollen Bitcoin Ordinals en BRC-20 met 0,7% en respectievelijk 1,5%. De rest van de transacties liepen allemaal via het standaard protocol van Bitcoin zelf. Vergeleken met de piek van Runes, heeft het protocol een daling van maar liefst 84% doorgemaakt.

Waarom is bitcoin aan het dalen? Goed en slecht nieuws
Waarom is bitcoin aan het dalen? Goed en slecht nieuws

Veel potentie in de toekomst

Het Runes protocol hoort bij een groter geheel, namelijk het Bitcoin decentralized finance (DeFi). Met deze en de andere protocollen proberen ontwikkelaars meer mogelijkheden te creëren op het netwerk van Bitcoin. Samen hebben de verschillende protocollen een record in handen van 926.000 transacties per dag.

Maar voor het Runes protocol liggen de grootste kansen mogelijk nog in de aankomende maanden. Aan crypto nieuwswebsite Cointelegraph laat Nazar Khan, mede-oprichter van TerraWulf, weten dat Runes en Ordinals de waarde van de ruimte op het netwerk goed weergeven.

“Het Bitcoin netwerk is het meest gedecentraliseerde, veiligste en robuuste netwerk wat er is. Er zullen dus nog meer scenario’s en waarden uit deze ruimte worden gehaald.”

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cardano staat op vooravond van
Cardano aan vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie