Kevin Schijven Kevin Schijven
29/07/2022 08:31 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 08:31

Bitcoin stijgt na bbp, is ’t een trendommekeer of een bull trap?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stijgt iets ondanks hogere CPI, grote beweging kan nog volgen

Foto: TZIDO SUN/Shutterstock

Door de vele economische ontwikkelingen, werd al verwacht dat het een zeer volatiele week zou worden voor bitcoin (BTC). Vooralsnog pakt deze volatiliteit positiever uit dan begin deze week nog werd gevreesd.

De angst begint daardoor in een steeds sneller tempo af te nemen, de FOMO begint toe te slaan en de markt spreekt zelfs van een ‘Fed of Powell pivot,’ oftewel omdraai. Toch blijven veel analisten nog zeer verdeeld en wordt zelfs gewaarschuwd voor een “bull trap.”

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
 • Advertentie
 • Bitvavo

Bitcoin koers stijgt 4,5%

De bitcoin koers kwam meer dan een week geleden kort boven $24.000 uit, maar was afgelopen dinsdag helemaal terug naar $20.750 gevallen. Bitcoin begon toen voorzichtig te stijgen en vervolgens kondigde de Federal Reserve woensdag een renteverhoging van 75bps aan.

Dat was minder hoog dan werd gevreesd en de BTC koers maakte direct een flinke sprong. Gisteren duwde bitcoin het grootste deel van de dag tegen weerstand rond $23.000 aan. Vervolgens maakte bitcoin weer een sprongetje na de publicatie van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Sinds gisterenavond duwt bitcoin tegen weerstand rond $24.000 aan en piekte al twee keer naar $24.160, waaronder vanochtend. De BTC prijs zakt op het moment van schrijven iets en komt uit uit op $23.950 op Binance en €23.400 op Bitvavo. Daarmee staat de BTC koers vandaag 4,5% in de plus.

Advertentie

Bitcoin stijgt na bbp en Apple en Amazon cijfers

Normaliter wordt de definitie gehanteerd dat als het bbp twee kwartalen op rij krimpt, dat we officieel in een economische recessie zitten. Dat bleek gisteren het geval te zijn in de VS, maar het Witte Huis lijkt inmiddels een ander definitie voor een recessie te willen hanteren.

Desondanks is het een teken dat de Amerikaanse centrale bank wellicht terughoudender wordt in haar monetaire beleid en met de verhoging van de rentetarieven. Daardoor nam de angst op meer risicovolle financiële markten af. Daarnaast bleek dat de kwartaalcijfers van Apple en Amazon positiever uitpakten dan werd verwacht en dat trok ook aandelenmarkten aan waar bitcoin nog altijd een zeer hoge correlatie mee heeft.

Crypto Ontbijt: dramatische bitcoin ETF-dag, prijsrecord TON en meer
 • icon-bitcoin
  Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stoeit nog met 200-weken moving average

Desondanks moeten we rekening houden dat bitcoin nog altijd in gevecht is met het gebied tussen de 200-weken moving average, die nu rond $22.800 ligt en de 200-weken exponential moving average, die nu rond $26.750 ligt. Er lijkt inmiddels veel weerstand hier te liggen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
 • Advertentie
 • Anycoin Direct

Bitcoin miners staan nog onder druk

Daarnaast meldt analysebedrijf Glassnode dat bitcoin-miners nog steeds flink onder druk staan. De zogenaamde mining pulse zit in een opwaartse trend en dat betekent dat de voorgenomen transactietijd van 10 minuten gemiddeld niet wordt behaald.

Dat komt door een dalende hash rate, of rekenkracht van het netwerk en dat komt waarschijnlijk door capitulatie onder miners. Het zal waarschijnlijk leiden tot een verdere afname van de zogeheten difficulty rate, of moeilijkheidsgraad. Dat kan de druk weer enigszins verlichten, al wordt momenteel juist nog een toename van ongeveer 1,2% geschat.

Bitcoin ETFs boeken recordhandel in maart, maar starten april zwak
 • icon-bitcoin
  Bitcoin nieuws

Analist waarschuwt voor bull trap

Alhoewel de markt een stuk positiever en bullish wordt, waarschuwt analist Il Crypto Capo voor een zogenaamde “bull trap,” of stierenval. Daarbij lijkt het alsof de koers in een opwaartse trend terecht komt, maar dit eigenlijk niet doet.

Ondanks bitcoin’s prijsstijging gelooft retail ‘nog niet in de hype’
 • icon-bitcoin
  Bitcoin nieuws

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie